Cum a lansat un tânăr din Zalău o afacere cu cămăşi la comandă. Povestea „Cocotti”, brandul care se ambiţionează să concureze cu marii jucători de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zălăuanul Cristian Blândaş are 30 de ani şi a conchetat de mic cu moda. Absolvent de Drept, tânărul a pus dintotdeauna preţ pe felul în care se îmbracă, preferând ţinuta office, iar la 20 de ani avea deja o colecţie de circa 60 de cămăşi în şifonier. Deşi nu avea nicio tangenţă cu croitoria, îşi dorea extrem de mult să pornească o afacere în domeniu.

Ambiţios şi cu idealuiri măreţe, Cristian şi-a încercat norocul, în urmă cu câţiva ani, la „Arena Leilor”, un reality-show de business, în speranţa că va obţine finanţare şi implicare din partea unor investitori de renume din România pentru a se lansa în afaceri. „În 48 de ore am redactat un proiect, deşi nu ştiam de ce am nevoie pentru a-mi deschide business-ul. Nu ştiam care sunt utilajele ori personalul de care am nevoie, nu ştiam nici măcar ce e ăla un tipar ori cum se coase. Practic... nu ştiam nimic”, îşi aminteşte amuzat tânărul.

Ucenic într-un atelier de croitorie

Deşi nu a primit finanţarea la care spera, s-a ales cu sfaturi extrem de preţioase de la oamenii de afaceri cu experienţă, implicaţi în emisiunea televizată: „Mi-au recomandat să învăţ de la zero ce înseamnă croitoria, să înţeleg ce se întâmplă în producţie, cum funcţionează o maşină de cusut, cu se realizează un tipar. Informaţiile mi-au fost de mare folos, aşa că am decis să iau totul cu paşi mărunţi”.

image

A găsit un atelier de croitorie unde a fost primit pentru a-şi face ucenicia. „Nu căutam un job, ci un loc unde să învăţ. Am început cu tăiatul aţelor de la cusături, iar după trei zile îmi amorţiseră degetele”, povesteşte Cristian. A învăţat o parte din secretele meseriei petrecând în atelier 8-10 ore pe zi, timp de mai bine de şase luni, „o perioadă de călire”, cum îi place să spună. „Nu am învăţat cum să realizez o cămaşă ori un costum, dar am învăţat cum să folosesc un utilaj industrial, care sunt părţile componente ale unei piese vestimentare ori care sunt etapele de confecţionare”.

Pentru că nu dispunea de capitalul necesar, începerea unei afaceri proprii rămânea un deziderat. Şi-a cumpărat, totuşi, o maşină de cusut industrială, pe care şi-a format mâna modificându-şi propria îmbrăcăminte şi, mai apoi, pe cea a prietenilor. A încercat chiar să creeze un tipar, pe modelul unei cămăşi bărbăteşti pe care a descusut-o, însă lipsa de experienţă şi informaţiile insuficiente şi-au spus cuvântul: „Rezultatul s-a dovedit a fi un dezastru, dar nu m-am descurajat. Ştiam că nu fac ceva bine, aşa că am luat legătura cu o fabrică de cămăşi din Bucureşti, pentru a-mi aprofunda cunoştinţele despre această piesă vestimentară”.

Mai întâi a fost brandul...

Şi-a înregistrat brandul „Cocotti” când era doar un concept, iar când a aflat despre concursul de antreprenoriat organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Cluj, în parteneriat cu o universitate privată, a ştiut că era oportunitatea de care trebuia să profite. Proiectul, derulat prin fonduri europene, asigura subvenţii de până la 17.700 de euro pentru câteva zeci de de proiecte de business ale tinerilor din Regiunile Vest şi Nord-Vest. Planul de afaceri depus de Cristian Blândaş a fost considerat unul viabil, astfel că zălăuanul a primit aproape 80.000 de lei, bani care i-au permis să îşi materializeze visul. Şi-a deschis studioul de creaţie într-o localitate din mediul rural – Treznea, l-a dotat cu utilaje moderne şi a angajat patru persoane.

Începutul a fost destul de stângaci, cu cheltuieli multe şi nu tocmai inspirate, în încercarea disperată de a găsi tiparul potrivit pentru ceea ce dorea să producă. Într-un final a reuşit. „Am pornit la drum cu foarte mult entuziasm şi dispus să învăţ orice, am descoperit singur cum să manevrez toate acele utilaje moderne pe care le-am achiziţionat prin proiect.

image

... apoi, cămaşa

Cu paşi mărunţi, dar siguri, în toamna anului trecut a început producţia de cămăşi. Sunt cămăşi premium”, se mândreşte zălăuanul, care a decis ca în ciuda tuturor obstacolelor să nu facă rabat de la calitatea produselor, chiar dacă asta înseamnă investiţii mari şi multe, costuri ridicate şi cămăşi adaptate nevoilor fiecărui client în parte. Tânărul antreprenor s-a axat pe realizarea de cămăşi la comandă, special concepute în funcţie de preferinţele cumpărătorului, din materiale de calitate superioară şi în realizarea cărora se acordă o atenţie ridicată detaliilor. Preţul unei astfel de cămăşi este cuprins între 150 şi 450 de lei, în funcţie de ţesătură şi de model.

Clienţii şi i-a format pe Facebook, prin intermediul paginii dedicate brandului său. „Acest prim an a fost unul de învăţare, o lecţie de supravieţuire. Nu am marşat pe profit imediat, aşa că am suportat pierderile din buzunarul propriu. Deşi lucrurile nu au mers aşa cum visează un antreprenor la început de drum, şi anume să dau lovitura din primul an, am încercat să diversific oferta, după ce clienţii au început să îmi ceară şi accesorii de asortat cu cămăşile. Aşa am ajuns să produc batiste, cravate, papioane şi chiar brăţări nautice”, susţine Cristian.

image

În septembrie şi-a mutat afacerea în Parcul Industrial din Jibou, acolo unde poate beneficia de forţa de muncă de care are nevoie pentru a-şi extinde activitatea. Pentru viitor, zălăuanul îşi propune să înceapă producţia în serie, obiectivul fiind realizarea a 300 de cămăşi pe lună, dar şi lansarea pe piaţă a noi produse sub brandul Cocotti, pentru a putea concura cu marii jucători de pe piaţă.

Vă mai recomandăm:

Povestea unei pasiuni. Cum a ajuns o tânără din Zalău să-i machieze pe Tommy Hilfiger şi pe fetele şeicului din Dubai

Afacerea cu care doi tineri au dat lovitura după ce au investit banii câştigaţi în Anglia şi Franţa. Sergiu şi Daniel fac cidru adevărat într-o fabrică din Sălaj

„Mama Ţic“, ferma cu care doi soţi din Sălaj vor să câştige pariul cu agricultura ecologică

Afacere cu prăjituri după reţetele străbunicii: „Sunt dintr-o carte atât de veche, că a trebuit să lipesc paginile“

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite