Cum îşi propune o primărie să vină în sprijinul unei comunităţi sărace de 2.500 de persoane. „Vom schimba radical viaţa întregii familii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O treime dintre membrii comunităţii sunt copii FOTO Primăria Jibou
O treime dintre membrii comunităţii sunt copii FOTO Primăria Jibou

Cursuri de parenting pentru părinţi, 1.500 de lei pe an pentru fiecare copil care merge la şcoală şi 25.000 de euro pentru afaceri sunt doar câteva dintre măsurile ce vor fi implementate.

Aproximativ 2.500 de membri ai unei comunităţi sărace din Jibou sunt vizate de un amplu proiect cu fonduri europeni demarat de către Primărie, prin care vor fi organizate cursuri de parenting, vor fi acordaţi bani pentru şcolarizarea copiilor, pentru renovarea locuinţelor sau pentru sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale. Prin aceste măsuri, susţin reprezentanţii autorităţilor locale, Jiboul devine prima localitate din România care va monitoriza evoluţia cetăţenilor aflaţi în situaţii critice, oferindu-le asistenţă pas cu pas până la reintegrarea socială.
Programul, adresat familiilor aflate la limita subzistenţei, are printre principalele obiective creşterea nivelului de educaţie şi reinserţie socială, încurajarea anteprenoriatului, dar şi reducerea mortalităţii infantile, prevenirea sarcinilor în cazul minorelor sau creşterea numărului de persoane din comunităţile marginalizate înscrise la medicul de familie.

Obiectiv: schimbări de mentalitate 

Comunităţile defavorizate din localitatea sălăjeană vor beneficia de consiliere psihologică gratuită, alături de asistenţă medicală sau susţinere pentru educaţie şi pentru reinserţie socială prin intermediul Biroului de Consiliere pentru Cetăţeni, un centru comunitar inaugurat marţi, 8 mai, ce oferă servicii integrate pentru copii, tineri şi adulţi.

"Schimbările de mentalitate sunt, de regulă, asociate cu găsirea altor strategii de adaptare şi cu schimbări semnificative survenite în satisfacţia faţă de propria viaţă, de aceea rolul consilierului poate fi esenţial în acest proces de transformare. Pe lângă sprijinul acordat pentru dezvoltare, oferim asistenţă şi pentru a preveni sau stopa comportamentele nocive. În cazul acestor comunităţi există uneori şi diverse situaţii de abuz, neglijare sau exploatare a copilului, de pildă, situaţii care ar putea pune în pericol demnitatea unui minor şi dezvoltarea ulterioară a acestuia. În aceste cazuri, echipe multidisciplinare şi interinstituţionale, coordonate de un responsabil de caz, vor interveni atât în procesul de evaluare, cât şi în furnizarea serviciilor specializate", susţine Lidia Revnic, coordonatoarea Biroului de Consiliere Cetăţeni.

comunitate saraca jibou foto primaria jibou

La rândul său, Silvia Paşca-Pustai, manager general al proiectului, estimează că toate persoanele incluse în program vor fi reintegrate în primii doi ani de la lansare: "Serviciul este integrat şi că va schimba radical viaţa întregii familii: parinţii îşi găsesc un loc de muncă şi îl păstrează, învaţă să fie părinţi la cursuri speciale, copiii merg la şcoală, au mâncare, haine, rechizite, îşi fac temele, recuperează unde cazul şi învaţă lucruri noi. Vom renova şi 50 de case. Iar 30 dintre aceşti oameni vor deschide afaceri şi vor da de muncă şi altora în comunitate".

Iniţiative antreprenoriale încurajate cu 25.000 de euro

Potrivit statisticilor oficiale, în comunitatea marginalizată din Jibou trăiesc în jur de 2.500 de persoane, mai mult de o treime dintre ele cu maxim opt clase şi fără competenţe care să-i ajute în găsirea unui loc de muncă. Aceştia nu urmează vreo formă de învăţământ şi au nevoie de asistenţă integrată pentru a-şi recăpăta autonomia. Toate categoriile aflate în dificultate şi în pericol de excluziune vor fi incluse într-un program riguros de reinserţie, urmând ca profesionişti din diverse domenii să le ofere sprijin în toate etapele de dezvoltare, până la reintegrarea socială. Părinţii şomeri vor primi ajutor şi consiliere de specialitate pentru se putea integra într-o structură de învăţământ sau pentru a-şi putea obţine un loc de muncă, vor beneficia de programe de mentorat şi de consiliere vocaţională şi, nu în ultimul rând, vor avea la dispoziţie programe de afterschool şi parenting pentru a-şi educa şi copii.

Programul oferă, de asemenea, şi trei cursuri speciale de formare, alături de un buget din care vor fi finanţate, cu 25.000 de euro fiecare, 30 de iniţiative antreprenoriale ale persoanelor din aceste comunităţi. Tinerii vor fi îndrumaţi către şcoli sau îşi vor începe formarea profesională, iar şomerii vor beneficia de cursuri şi de consiliere vocaţională, astfel încât să poată păstra locurile de muncă obţinute.

Sute de copii neşcolarizaţi

În comunităţile sărace trăiesc şi 891 de copii, majoritatea neşcolarizaţi, care au nevoie de educaţie şi de servicii sociale. Un grup de 150 de copii, proveniţi din cele mai sărace familii, va începe procesul de schimbare cu asistenţa psihologilor şi a profesorilor. Pentru consolidarea acestui proces, în program a fost inclus şi un pachet de servicii sociale destinat prevenirii separării copilului de familia sa, care include, printre altele, şi un sprijin în valoare de 1.500 de lei pentru fiecare copil într-un an şcolar (750 de lei pe semestru).

comunitate saraca jibou foto primaria jibou

Banii nu vor fi acordaţi direct, ci vor fi investiţi în pachete specifice (îmbrăcăminte, încălţăminte sau articole de igienă personală). Copiii incluşi în program vor beneficia de sesiuni de educare complementare şcolii, în cursul cărora vor primi şi o masă caldă în fiecare zi şi vor participa la activităţi care de obicei nu le sunt accesibile, de la excursii, la vizite educative sau concursuri cu premii.

Prevenirea sarcinilor la minore

O treime dintre membrii comunităţii sărace din Jibou au dizabilităţi sau au boli cronice care le limitează activităţile zilnice. Ei sunt în mod special vizaţi de pachet general de servicii medico-sociale destinat persoanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială. Acest serviciu implică o permanetă colaborare între asistentul medical comunitar, mediatorul sanitar şi asistentul social în programe vizând reducerea mortalităţii infantile, prevenirea sarcinilor la minore, creşterea numărului de persoane din comunităţile marginalizate înscrise la medicul de familie sau în diferite programe de sănătate (TB, diabet, boli cardio-vasculare, boli infecţioase etc).

Programul va viza, de asemenea, prevenirea şi monitorizarea cazurilor de autism, reducerea mortalităţii materne, asistenţă pentru probleme de sănătate mintală a copilului şi adultului, creşterea numărului de beneficiari de servicii şi programe privind sănătatea reproducerii şi planificarea familială. Pe lângă integrarea lor în programe pe termen lung, aceşti oameni for fi asistaţi, în caz de nevoie, de echipe mobile multi-funcţionale de intervenţie.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Mai puteţi citi:

Aventurile unui militar român în Mali: „Este o ţară din lumea a treia: sărăcie, mizerie, boli, multe conflicte“

O româncă luptă pentru un viitor mai bun al copiilor din Kenya

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite