Cum faci chisăliţa, o delicatesă dulce şi rapid de preparat. Secretele din caietul cu reţete tradiţionale ardeleneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chisăliţa se poate servi cu mămăliguţă FOTO Facebook.com/Mircea Groza
Chisăliţa se poate servi cu mămăliguţă FOTO Facebook.com/Mircea Groza

Pe timpul iernii şi în perioadele de post, acest fel de mâncare era extrem de apreciat în multe dintre satele Ardealului.

Gospodinele din satul sălăjean obişnuiesc să pună la uscat diverse fructe, unele întregi, precum prunele, alte feliate, cum e cazul merelor. Pentru asta, femeile înşirau fructele pe o aţă, le aşezau într-o tavă pe care o băgau mai apoi în cuptor sau le afumau.

Produsele erau păstrate peste iarnă şi folosite, printre altele, la prepararea chisăliţei, o fiertură din fructe care potolea pofta de dulce mai cu seamă în perioadele de post. Reţeta acestui fel de mâncare tradiţional o aflăm de la Mircea Groza, cunoscut pentru implicarea sa promovarea obiceiurilor culinare din judeţul Sălaj.

Pentru acest preparat aveţi nevoie doar de fructe uscate - mere, pere, gutui, prune - şi apă. Mai întâi, spălaţi fructele cu apă rece, iar până se scurg, puneţi la fiert o oală cu apă. Când începe să clocotească, adăugaţi mixul de fructe; lăsaţi să fiarbă la foc mic până când s-au înmuiat, fără, însă, a se zdrobi.

chisalita

Luaţi de pe foc, iar după ce zeama s-a răcit, strecuraţi şi puneţi separat fructele fierte ca să se scurgă. Zeama, ce poate fi îngroşată adăugând câteva linguri de silvoiţă (magiun de prune) şi îndulcită cu puţin zahăr, se serveşte cu mămăligă şi cu fructele fierte.

Mai puteţi citi:

Cum să faci un mic dejun gustos. Reţeta delicioasă a pâinii cu ou şi ceapă la cuptor

Secretul unei tocăniţe de cartofi aromate. Cum să prepari rapid o mâncare delicioasă

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite