Cum poate fi amânată chelia la bărbaţi - apariţia problemei poate fi decalată şi cu 20 de ani. Câte fire de păr este normal să îţi cadă într-o zi şi când apare boala?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi are o importantă componentă genetică, ceea ce o face, în principiu, de neprevenit, alopecia androgină poate fi amânată cu până la 20 de ani dacă persoanele în cauză respectă câteva reguli.

Căderea părului este considerată o situaţie de normalitate, în condiţiile în care numărul firelor pierdute se păstrează în limita de 200  pe zi. Există, însă, şi situaţii în care căderea părului duce la pierderea masivă a podoabei capilare, aşa-numita alopecie androgenetică, specifică în principal bărbaţilor. Medicul dermatolog Sandor Josef spune că, deşi moştenirea genetică este responsabilă de această problemă şi nu poate fi, prin urmare, tratată, momentul instalării ei poate fi amânat cu până la 20 de ani.

”Nu se elimină problema, dar se amână momentul. Şi nu este tot una să cheleşti la 25 de ani sau la 40” Sandor Josef

„De fapt, nu moşteneşti chelia, ci moşteneşti de la părinţi un anumit tip de hormoni”, spune Sandor. Moştenirea hormonală îşi spune mai pregnant cuvântul la vârsta pubertăţii, când încep, de fapt, şi problemele legate de căderea părului. „La băieţi, spre exemplu, începe să se schimbe vocea, transpiră mai mult, apar coşuri. Cam de la vârsta de 20 de ani, la o parte dintre ei, în funcţie de ceea ce au moştenit, începe o rărire, o cădere a firelor de păr, ireversibilă. În prima fază este o cădere mai lentă, însă după 25 de ani, când este maximul activităţii hormonale, ea devine mult mai intensă”, precizează medicul. El spune, însă, că problema cu căderea părului este anunţată de organism prin anumite semnale, care, dacă sunt interpretate corect, se poate obţine o amânare a apariţiei cheliei. Este vorba despre acea îngrăşare accentuată a părului, care, dacă este ţinută sub control de la început, adică de la vârsta pubertăţii, poate amâna şi cu 20 de ani instalarea alopeciei.

Potrivit medicului, ”tratamentul” este simplu:  şampoane care elimină excesul de grăsime şi care vor stopa, astfel, şi căderea părului. ”Nu se elimină problema, dar se amână momentul. Şi nu este tot una să cheleşti la 25 de ani sau la 40”, apreciază medicul.

Nu doar moştenirea genetică este responsabilă de căderea părului. Stresul, atât de des incriminat în diverse boli, poate duce şi la căderi masive de păr. Anumite substanţe toxice, precum citostaticele folosite în tratamentul cancerului, medicamentele care se dau pentru bolile tiroidei, anticoagulantele determină, de asemenea, căderea părului. Şi anumite boli, cum sunt cele ale tiroidei, sifilisul, lupusul şi sclerodermia au ca simptom căderea părului. Important este – spune dermatologul – că în aceste cazuri, spre deosebire de alopecia androgenetică, nu avem de-a face cu o problemă ireversibilă, părul crescând la loc din momentul în care cauza ce a generat-o este eliminată.


Cauzele care determină căderea părului la femei

Chiar dacă, în general, căderea părului în cazul femeilor nu este atât de masivă ca şi în cel al bărbaţilor, nici ele nu sunt ferite total de această problemă. „Atunci când se întâmplă, căderile de păr la femei spun ceva. Cel mai frecvent indică o anemie, cauzată în special de curele de slăbire. Când apare o cădere de păr asemănătoare celei de la bărbaţi, medicul trebuie să caute cauzele acestei virilizări a femeii şi să o întrebe pe pacientă dacă are fire de păr pe sâni, mustaţă ori sub ombilic, care nu trebui să existe la femei. Dacă apar, este semn că se întâmplă ceva în viaţa lor hormonală”, precizează dermatologul.

Potrivit lui Sandor, în această situaţie tratamentele locale nu au efect, fiind obligatorie eliminarea cauzei, care, de obicei, este un chist sau o tumoare la ovare sau o infecţie cronică în zona genitală. Vestea bună este că, odată rezolvată problema de fond, căderea părului se opreşte.

În privinţa folosirii dispozitivelor de uscare ori modelare a părului, de genul uscătoarelor, ondulatoarelor sau a plăcilor de întins părul, medicul dermatolog spune că, în mod normal, fără exagerări, această folosire nu cauzează căderea părului. În schimb, prinderea părului prea strâns şi pe o lungă perioadă de timp poate duce la căderea lui, în special din zona frontală.

Nici vopsirea repetată a părului nu poate fi o cauză a căderii lui, spune medicul. „Singura problemă este să nu dea alergie”, precizează el.

Vă mai recomandăm:

Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite