Cum alegem cele mai gustoase vinete şi cum le pregătim pentru iarnă. Secretele unui cunoscut gastronom român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că suntem în plin sezon de umplut cămara şi congelatorul cu bunătăţi pentru iarnă, nu trebuie să trecem cu vederea vinetele, care abundă în pieţe.

Vinetele coapte pot fi păstrate peste iarnă fie la congelator, fie în borcan. Indiferent de varianta pentru care optaţi, este esenţial să ţineţi cont de unele detalii în momentul în care le alegeţi de la tarabe. Dacă vreţi să aveţi garanţia unor legume gustoase şi de calitate, gastronomul sălăjean Mircea Groza recomandă să le cumpăraţi pe cele care au forma şi mărimea unei palme, puţin turtite. "Se coc repede, au seminţe mici şi puţine", explică el.

"Când mergeţi la piaţă, alegeţi vinetele «băieţi». Cum le deosebiţi? Vânăta are în partea opusă cozii un «buric», uşor de observat, care la vinetele «băieţi» este rotund şi mai mic, iar la vinetele «fete», mai mare şi lunguieţ. În plus, vinetele «băiat» au mai puţine seminţe", mai spune Mircea Groza.

Coacerea lor se va face pe gril ori pe o tablă încinse în prealabil. Vinetle se prăjesc bine pe patru părţi, după care se aşază una lângă alta, într-un vas metalic larg, presărate cu sare grunjoasă. Acoperiţi vasul cu o pânză şi un capac şi lăsaţi aşa pentru 20-30 de minute: "Astfel veţi curăţa mult mai uşor şi mai bine legumele. Totodată datorită sării, care desprinde coaja arsă, vânăta va elimina şi o parte din sucul amar".

Când le curăţaţi, folosiţi-vă de un cuţit mic, bine ascuţit, pentru ca apoi să puneţi vânăta într-o strecurătoare de plastic, inox ori ceramică, presărând sare fină. "Veţi observa cât de multă zeamă maronie va mai lăsa. Lăsaţi să se scurgă bine legumele. Luaţi una câte una, puneţi-le pe un blat de lemn, tăiaţi cozile şi cu acelaşi cuţit curăţaţi părţile negre rămase şi zonele mai maronii din miez. Desfaceţi vânăta pe lungime şi eliminaţi eventualele părţi maronii mai lemnoase sau sâmburii mai mari, mai copţi. Mai lăsaţi miezul curăţat în strecurătoare", mai spune gastronomul sălăjean.

Vă mai recomandăm:

Mic dejun gustos cu ouă. Trei reţete simple şi rapide pentru toată familia

Cum faci chiftelele cu ciuperci. Deliciul culinar pe care trebuie să îl încerci

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite