Cum a ajuns un primar suspicios să strice afacerea unor falşi inspectori ANI. Impostorii au făcut mai multe victime în rândul edililor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Breda Lajos
Primarul Breda Lajos

Falşi inspectori de integritate au convins primari din mai multe judeţe să semneze contracte multianuale pe mii de euro, sub pretextul implementării unui ”sistem informatic integrat”. Afacerea lor a fost stricată de un primar din Sălaj, care a ”mirosit” escrocheria şi a sesizat Parchetul.

După falşi inspectori de la Fisc sau de la Protecţia Consumatorului, pe piaţa infracţională din România au apărut şi falşii inspectori de integritate. O astfel de grupare, ce are în spate un SRL din Bucureşti, a dat lovitura în Sălaj şi în cel puţin alte cinci judeţe din ţară şi acţiona prin încheierea unor contracte cu primarii, în baza cărora primăriile trebuiau să le achite mii de euro. Planurile grupării au fost date peste cap la sfârşitul săptămânii trecute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, care au prins în flagrant un ”inspector de integritate” în timp ce încerca să facă o nouă victimă: primarul comunei sălăjene Vîrşolţ.

”Am zis că, dacă mă înşel, o să-mi cer scuze...”
 
”Au sunat la primărie joi, 19 noiembrie, cam pe la 11.40. S-au recomandat că sunt de la Bucureşti, de la ceva agenţie care avea cuvântul integritate în titlu, şi au transmis o notă telefonică. Deşi angajata primăriei a insistat să spună cine este, persoana de la celălalt capăt al firului nu şi-a dezvăluit identitatea. După câteva minute, am primit un fax de pe un număr de Cluj – deşi ei spuneau că sunt din Bucureşti – pe care nu se putea distinge cine semnează”, explică primarul din Vîrşolţ,  Breda Lajos, motivele pentru care a devenit suspicios. Suspiciunile i s-au amplificat când, în cursul zilei, a fost sunat de un alt primar care semnase deja şi care avea dubii că procedase corect. ”A fost momentul în care am decis să sesizez organele competente. Am zis că, dacă mă înşel, o să-mi cer scuze, dar dacă am dreptate e mai bine să punem capăt acum”, explică edilul, fost ofiţer de poliţie.



A doua zi, la ora convenită, în biroul său a intrat o femeie ce pretindea a fi inspector de integritate. Primarul a semnat documentele băgate sub nas de aceasta, moment în care au intrat în scenă procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, sesizaţi de edil, care au organizat un flagrant.

Cum funcţiona înşelătoria

Potrivit informaţiilor primite de la procurori, membrii grupării se pretindeau a fi funcţionari ai Agenţiei Naţionale de Integritate şi sub pretextul completării unor formulare intitulate “Raport de analiză în vederea sporirii capacităţii administrative UATC”,îi convingeau pe reprezentanţii primăriilor să semneze acorduri de implementare ale unui “Sistem informatic integrat”, care – susţin procurorii - erau adevărate contracte încheiate cu un SRL din Bucureşti cu o denumire special concepută pentru a părea ceva oficial: “Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL”.

virsolt


Contract pe patru ani, în valoare de aproape 3.500 de dolari


Procurorii spun că ”inspectorii” erau atât de convingători încât primarilor nici nu le trecea prin cap că la mijloc era o escrocherie. ”Şi-au creat o aparenţă de legalitate – aveau ştampilă, ecuson, delegaţie. Primarii semnau contractul fără a înţelege prea bine despre ce este vorba”, ne-a explicat Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Primarii semnau, astfel, fără să ştie – ”ca primarul” - contractele prin care SRL-ul le punea la dispoziţie un presupus pachet de aplicaţii informatice software, ca serviciu pentru acces online şi utilizare prin interfaţă web a setului de aplicaţii software instalate pe server-ele administrate de către aceştia la adresa de internet www.e-buget.eu, creată de SRL. Serviciile constau 870 de dolari pe an, contractul încheindu-se pe o durată de patru ani, ajungându-se, astfel, la o valoare pe contract de aproape 3.500 de dolari. ”Relevantă pentru intenţia grupului infracţional o constituie clauza potrivit căreia în cazul denunţării acordului, din orice motiv de către beneficiar sau furnizor, înainte de expirarea duratei acordului sau fără respectarea termenului de preaviz, denunţătorul urma să fie obligat la plata sumei de 2380 de euro reprezentând taxă reziliere, prin inserarea acestei clauze urmând să descurajeze orice încercare de denunţare a acordului de către „beneficiari”” – mai precizează procurorii.

Trei ”inspectori” sunt arestaţi

În urma flagrantului organizat vineri, 20 noiembrie, a fost reţinută ”inspectoarea” Daniela B., o tânără de 28 de ani din judeţul Gorj, cunoscută la ea acasă şi ca solistă de muzică populară. În aceeaşi zi au fost identificaţi pe raza judeţului şi Cătălin Adrian I. şi Ion Matei G., doi bărbaţi în vârstă de 31 de ani, tot din judeţul Gorj. Sâmbătă, cei trei au fost prezentaţi în faţa magistraţilor Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere admisă de judecători. Procurorii spun că din grupare mai face parte şi Cristian Ovidiu C., împreună cu alte două persoane neidentificate până în prezent. Membrii grupării sunt cercetaţi pentru înşelăciune, uzurpare de calităţi oficiale şi constituire de grup infracţional organizat.

14 primării din Sălaj au căzut în plasă

Din cercetările efectuate până în acest moment de procurori, rezultă că 14 primării din Sălaj au încheiat până în acest moment contracte cu SRL-ul bucureştean. Procurorii au stabilit că falşii inspectori de integritate nu s-au limitat doar la judeţul Sălaj, operând şi în judeţele Braşov, Timiş, Arad, Sibiu şi Covasna.

Vă mai recomandăm:

Solistă de muzică populară, prinsă în flagrant în timp ce se dădea drept agentă de integritate. Împreună cu complicii ei, a fraierit zeci de primari

Sume uriaşe şi zeci de kilograme de aur confiscate de la membrii unei grupări care a făcut avere furând din banii amatorilor de păcănele şi fentând statul. Cum funcţiona înşelătoria

Opt persoane au ajuns după gratii în dosarul păcănelelor măsluite. Ultima a fost arestată duminică



 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite