Cruzimea unui tânăr care şi-a înjunghiat soţia şi a continuat să o bată. De ce i-a fost majorată pedeapsa

Cruzimea unui tânăr care şi-a înjunghiat soţia şi a continuat să o bată. De ce i-a fost majorată pedeapsa

Tânărul a mai fost condamnat în trecut FOTO Facebook.com

Procurorii au cerut o pedeapsă mai mare pentru tânărul care, sub aburii alcoolului, şi-a înjunghiat fără milă soţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zălăuanul Paul Gurzău, tânărul de 24 de ani care la finele anului trecut, a fost la un pas de a-şi omorî soţia, va sta după gratii cinci ani, cu un an mai mult decât a decis prima instanţă. În luna februarie, el fusese condamnat de către Tribunalul Sălaj la patru ani cu executare pentru tentativă de omor, însă procurorii au contestat soluţia la Curtea de Apel Cluj şi au solicitat o pedeapsă mai aspră, invocând că cea aplicată iniţial este nelegală, întrucât se situează în afara limitelor legale.

Magistraţii clujeni au admis contestaţia şi au dispus ca agresorul să fie încarcerat pentru cinci ani, întrucât tentativa de omor a fost comisă în stare de recidivă postexecutorie, la doar 10 luni de la liberarea sa condiţionată, iar legislaţia prevede că "dacă după ce pedeapsa anterioară a fost executată sau considerată ca executată se săvârşeşte o nouă infracţiune în stare de recidivă, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lese pentru noua infracţiune se majorează cu jumătate", se arată în motivarea Curţii, conform rolii.ro. Un alt element luat în calcul de către instanţa superioară este că tentativa de omor a fost comisă asupra unui membru al familiei. "În consecinţă, limitele de pedeapsă pentru infracţiunea de tentativă de omor asupra unui membru de familie, ca urmare a aplicării cauzelor de reducere a pedepsei, se situează între 3 ani şi 4 luni şi 6 ani şi 8 luni închisoare, limite care urmează a fi majorate cu jumătate, ca urmare a aplicării recidivei postexecutorii, iar maximul special pentru infracţiunea de tentativă de omor urmează a fi majorat şi cu o pătrime, întrucât fapta a fost comisă asupra unui membru de familie, ajungându-se în final, ca limitele de pedeapsă în prezenta cauză să fie între 5 ani si 10 ani si 5 luni", se precizează în motivare. Ca urmare, judecătorii clujeni au majorat pedeapsa de la 4, la 5 ani de închisoare.

Motivarea instanţei scoate la iveală circumstanţele în care a avut loc tragedia, precum şi cruzimea agresorului. Astfel, în 21 decembrie 2019, în jurul orei 19, după ce consumase alcool, Paul Gurzău a devenit extrem de recalcitrant şi a început să îşi lovească soţia cu pumnii şi picioarele. În momentul în care aceasta s-a aşezat în pat, cu spatele la agresor, bărbatul a luat un cuţit de bucătărie cu lama de 17 cm şi i-a aplucat două lovituri în zona spatelui, una în braţul stâng, în regiunea tricepsului, şi o alta în zona mâinii drepte. Şansa tinerei în vârstă de 20 de ani a fost că la momentul agresiunii purta un pulover şi o haină de iarnă, care au mai redus intensitatea loviturilor de cuţit, salvându-i viaţa, susţin judecătorii.

Consumator de etnobotanice

Grav rănită, victima i-a cerut soţului său să o ajute să se deplaseze la spital, însă acesta a fost de neînduplecat şi a continuat să o lovească cu pumnii. Profitând de momentul în care agresorul a mers până în bucătărie, tânăra a reuşit să fugă din casă, bărbatul luându-i urma.

Ajunşi la spital, Gurzău a continuat să se manifeste agresiv, la faţa locului fiind chemaţi jandarmii, aceştia găsind asupra lui un plic cu substanţe, despre care agresorul a spus că sunt etnobotanice. De altfel, subliniază instanţa, Paul Gurzău este consumator de etnobotanice, are la activ condamnări pentru furturi calificate şi tâlhărie şi este cunoscut drept o persoană agresivă, obişnuind să îşi bată soţia cu care are un copil de aproape doi ani. Cu doar două zile înainte, soţia lui se prezentase la spital după ce fusese victima agresiunii zălăuanului, iar primăvara anului trecut, din cauza violenţelor repetate la care era supusă, a cerut Judecătoriei Zalău să emită un ordin de protecţie, însă ulterior s-a răzgândit şi a renunţat la solicitarea făcută.

Leziunile provocate cu cuţitul au necesitat pentru vindecare un număr de 28-30 zile de îngrijiri medicale şi, spun magistraţii, "i-au pus în primejdie viaţa, inculpatul acceptând astfel supri marea vieţii persoanei vătămate, fapt ce nu s-a realizat, datorită intervenţiei medicale de urgenţă".

Citiţi şi:

Cum a scăpat din închisoare un poliţist condamnat pentru tentativă de omor. A încercat să-şi ucidă colegul la petrecerea prilejuită de bilanţul anual al Poliţiei

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările