Criză în sistemul sanitar. Şapte comune nu au medic de familie

Criză în sistemul sanitar. Şapte comune nu au medic de familie

Numărul comunelor fără medic de familie a ajuns la şapte FOTO Arhivă

Situaţie îngrijorătoare în sistemul medical din judeţ, după ce numărul comunelor fără medic de familie a ajuns la şapte. Autorităţile ridică neputincioase din umeri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asigurarea asistenţei medicale primare continuă să fie o problemă în unele zone din judeţul Sălaj, avertizează reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică.

După cum susţine Olga Stana, preşedinte-director general al CAS Sălaj, în judeţ, asistenţa medicală primară se desfăşoară prin 117 medici de familie care au contract cu instituţia, 58 dintre ei activând în mediul urban. “Luând în calcul media de la nivel naţional, de 1.800 locuitori ca număr optim de persoane înscrise pe lista unui medic de familie pentru asigurarea unui nivel de calitate a asistenţei medicale, în judeţ ne confruntăm cu un deficit de 16 medici de familie, din care 11 în mediul rural”, a spus sursa citată.

Astfel, celor cinci comune în care nu există de ani buni un medic de familie – Coşeiu, Lozna, Treznea, Zalha şi Zimbor, li s-au adăugat, recent, altele două: Gîrbou şi Camăr. În aceste condiţii, locuitorii sunt nevoiţi să se adreseze specialiştilor din comunele învecinate. “Neatractivitatea acestor comune rezidă în principal din numarul mic de asiguraţi existenţi în localităţile respective: Zalha – 908, Lozna – 966, Zimbor – 1.004, Treznea – 1.041, Coşeiu – 1.178”, precizează Olga Stana.

Alte şase comune - Almaşu, Ip, Măerişte, Sîg, Surduc şi Valcău de Jos, precum şi două oraşe – Şimleu-Silvaniei şi Jibou, se confruntă cu problema deficitului de medici.

Pentru a rezolva această problemă, oficialii CAS şi cei ai DSP, în colaborare cu Colegiul Medicilor din România, susţin că au încercat să aducă medici din judeţele învecinate ori să identifice medici pensionari care ar putea să profeseze în zonele deficitare, dar şi să determine autorităţile locale să ofere diverse facilităţi specialiştilor care se stabilesc în zonele respective. Până acum, niciuna dintre măsurile luate nu a avut efectul scontat.
Pe listele medicilor de familie din Sălaj erau înscrişi în 30 septembrie, 213.256 persoane, din care 114.720 în mediul urban şi 98.536 în mediul rural. Din acest total, aproape 17 la sută sunt persoane neasigurate, care beneficiază doar de pachetul minimal de servicii medicale.

Mai puteţi citi:

Medicină făcută pe ghicite. Criza acută de doctori din Sălaj a dus la o situaţie critică: la Urgenţe se lucrează cu medici de familie şi cu rezidenţi

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: