Credincioşii care merg 300 de kilometri pe jos, până la Nicula. Înfruntă canicula pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două grupuri de credincioşi ortodocşi din Sălaj au pornit pe jos, spre Nicula, la primele ore ale dimineţii de vineri, după ce au primit binecuvântarea duhovnicilor lor.

Aproximativ 50 de credincioşi ortodocşi sălăjeni înfruntă canicula şi osteneala pentru a aduce o jertfă Sfintei Marii şi a duce mai departe o tradiţie veche pe peste un secol. În acest sens, an de an, în preajma sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, ei parcurg 300 de kilometri pe jos, în cadrul pelerinajului la Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj.

Un grup din satul Derşida şi un altul din Bobota au pornit vineri, 11 august, la orele dimineţii, în această călătorie spirituală, pentru a lua parte la manifestările religioase organizate la lăcaşul de cult cu prilejul Sfintei Marii. Pe parcursul a trei zile, copii, tineri şi adulţi vor străbate pe jos, în cântec şi rugăciune, 150 de kilometri până la mănăstire, cu popasuri la casele oamenilor cu suflet, care le vor oferi apă, de-ale gurii şi un loc pentru odihnă în poduri şi şuri. Fiecare grup are în faţă o cruce cu o coroană de flori şi un ştergar alb, înflorat. În urma norodului va merge o căruţă, care le transportă bagajele.

image

Din grupul bobotanilor, cel mai mic participant la această procesiune are doar 11 ani, iar cel mai în vârstă, 57. "Sunt mulţi adolescenţi, unii dintre ei pornind în acest pelerinaj din curiozitate, alţii pentru a-şi testa limitele. Pentru alţii, e un fel de excursie. Majoritatea sunt tineri religioşi, care merg la biserică şi ai căror părinţi au parcurs acest drum în anii anteriori", susţine Ioana Tomole, una dintre femeile din norodul de la Bobota. În ceea ce-i priveşte pe adulţi, aceştia merg în pelerinaj din credinţă, în semn de recunoştinţă faţă de divinitate, în căutarea izbăvirii de păcate ori pentru împlinirea anumitor dorinţe.

La Nicula, alături de zecile de mii de credincioşi care vin anual aici din întreaga ţară, sălăjenii vor lua parte la slujbele religioase, se vor ruga se vor ruga la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, se vor spovedi şi vor înconjura, în coate şi în genunchi, mica bisericuţă de lemn din curtea mănăstirii.
Pelerinii vor pleca de la Nicula miercuri, 16 august, urmând să parcurgă alţi 150 de kilometri, tot pe jos, până acasă.

Vă mai recomandăm:

Liderul ortodox din Sălaj indignat că nu primeşte bani publici: „Noi, Biserica, ne rugăm la fiecare slujbă pentru mai marii oraşelor şi satelor“

Marş pentru viaţă. Primarul Zalăului, despre căsătoria între persoanele de acelaşi sex: "Este o agresiune aproape brutală împotriva familiei creştine" FOTO VIDEO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite