Coşurile de fum pot provoca tragedii. Cum să-ţi fereşti locuinţa de incendii - sfaturi de la pompieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile pompierilor arată că în sezonul rece majoritatea incendiilor se înregistrează din cauza neatenţiei şi neglijenţei cetăţenilor privind coşurile de fum defecte, necurăţate sau amplasate necorespunzător.

Pentru a ne proteja locuinţele de incendii la acoperişuri şi coşuri de fum, pompierii vin cu o serie de recomandări privind măsurile de prevenire ce trebuie respectate înainte de începerea sezonului rece şi a utilizării coşurilor de fum.

Astfel, susţin reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum" al Judeţului Sălaj, coşurile pentru evacuarea fumului şi a gazelor fierbinţi trebuie curăţate de către personal specializat în domeniu cel puţin o dată pe an (în cazul utilizării de combustibil gazos) şi cel puţin de două ori pe an (în cazul sistemelor de încălzire alimentate cu combustibil lichid şi solid), dar obligatoriu înainte de începerea sezonului rece. Nu este permis ca în coşuri sa fie încastrate elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului (de ex. căpriori, grinzi, scânduri), iar la trecerea prin acoperiş se va lăsa o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară şi elementele combustibile ale acoperişului.

În plus, mai spun pompierii, coşurile din zidărie trebuie să fie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor. La trecerea prin planşeu, aceasta se face prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor la 25 cm. "În spaţiul dintre coş şi planşeu se introduce un strat de izolator incombustibil (din zidărie, gips carton ignifug, clingherit ş.a.) sau două straturi de pâslă îmbibate cu argilă", precizează oficialii ISU.

La trecerea prin acoperiş, izolarea se face prin lăsarea unei distanţe de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele acoperişului, iar golul produs se închide cu un şorţ de tablă. De asemenea, este esenţială prelungirea coşurilor deasupra acoperişului cu 0,5 - 0,8 m. Cele din zidărie vor fi permanent întreţinute fără crăpături şi curăţate, fiind interzisă folosirea coşurilor din zidărie netencuite. Coşurile de fum din metal (burlane) nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 cm faţă de pereţii de scândură sau paiantă.

Pompierii atrag atenţia asupra obligativităţii verificării periodice a cazanelor şi a recipienţilor sub presiune de către personal autorizat ISCIR: „De asemenea, aminteşte sursa citată, în volumul podurilor coşurile din zidărie trebuie să fie spoite în var pentru depistarea la timp a eventualelor fisuri iar uşiţele de vizitare trebuie să fie menţinute în stare corespunzătoare“. În cazul producerii unui incendiu, cetăţenii sunt rugaţi să apeleze cât mai rapid posibil la numărul unic de urgenţă 112.

Vă mai recomandăm:

Sălajul se pregăteşte de iarnă. Consiliul Judeţean oferă primăriilor 1,1 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor

Condamnare în cazul tinerei vinovate de incendiul în care fratele său în vârstă de doi ani a pierit. Ce au decis judecătorii

Tragedie în prima zi de Paşte! Un bătrân de 81 de ani a ars de viu în propria locuinţă

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite