Coşmarul unui adolescent român după o banală operaţie la claviculă. Medicul i-a rătăcit un cui în organism şi i-a spus să-l lase acolo „că n-are nicio treabă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei a fost operat cu succes la Cluj FOTO Facebook cont personal
Andrei a fost operat cu succes la Cluj FOTO Facebook cont personal

În ultimii ani, numele medicului din Sălaj aflat în centrul relatării tânărului a apărut în mai multe reclamaţii venite din partea pacienţilor şi a aparţinătorilor acestora, care reclamă atât lipsa de profesionalism, cât mai ales comportamentul jignitor al acestuia.

Medicul Horea Jidveianu, şef al Compartimentului Chirurgie şi ortopedie infantilă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, este implicat într-un nou scandal. Andrei, un adolescent de 17 ani, şi părinţii acestuia susţin că din cauza nepriceperii şi a dezinteresului de care a dat dovadă, sănătatea tânărului a fost pusă în pericol.

Într-o postare făcută pe contul său de Facebook, adolescentul relatează clipele de coşmar prin care a trecut după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale efectuată de către medicul sălăjean. "În luna Iunie am fost operat la claviculă la Spitalul Judeţean Zalău, de către dr. Horea Jidveianu. Atunci mi-a montat două broşe (un fel de cuie, se vede în poză). Când a trebuit să mi le extragă, mi-a putut extrage numai una, timp de patru ore pe masa de operaţie nu a putut face nimic, recomandându-mi să o las acolo unde e «că nu are nicio treabă» (zice el). În 12 octombrie, după o grămadă de drumuri la spitale, cu ajutorul lui Dumnezeu şi multumită unul doctor de la Cluj, broşa a fost extrasă, ajungând deja la un centimetru de a-mi intra în plămân. P.S: Dragi prieteni!!! Dacă vreodată (nu vă doresc) veţi avea vreo problemă de ordin ortopedic, nu vă recomand să vă lăsaţi pe mâna doctorului Jidveianu! Vă spun din propria experienţă", a scris Andrei.

Una dintre tije a fost de negăsit

Tânărul a ajuns pe masa de operaţii a chirurgului cu o fractură de claviculă produsă în urma unui accident de bicicletă, în luna iunie. "Specialistul i-a implantat două broşe de 7-8 cm lungime, care să îi fixeze clavicula timp de o lună. Pentru extragerea lor, am mers la începutul lunii august la acelaşi medic, însă una din broşe a fost de negăsit. I-a făcut anestezie locală, dar nu a putut scoate decât o piesă, pentru cea de-a doua, fiul meu fiind supus, în ziua următoare, unei intervenţii chirurgicale ce a durat patru ore. Şi de această dată, fără succes", povesteşte Augustin Câmpean, tatăl lui Andrei.

image

Bărbatul i-a cerut medicului să îi recomande un alt specialist la care să apeleze pentru a extrage şi cel de-al doilea implant, însă chirurgul sălăjean l-ar fi asigurat că nu va fi nicio problemă dacă broşa rămâne acolo unde e. Mai mult decât atât, se plânge tatăl, nu s-a mai preocupat de pacient: "Ce m-a deranjat foarte mult că atunci când a văzut că nu îi iese operaţia, nu a mai vrut să ştie nimic despre fiul meu. L-am rugat să îmi recomande un specialist care să ne poată ajuta, însă mi s-a replicat că nu e nicio problemă dacă broşa aceea rămâne acolo unde e. Mi-a replicat că sunt oameni veniţi de pe front cu schije şi care au trăit mult şi bine acolo. «Lăsaţi-o acolo, că nu se întâmplă nimic», mi-a spus", adaugă tatăl lui Andrei.

Răspunsul nu l-a liniştit, aşa că Augustin Câmpean şi-a dus copilul la Cluj-Napoca, pentru o a doua părere: mai întâi la Spitalul de Recuperare, apoi la Chirurgie, pentru ca într-un final să ajungă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, acolo unde Andrei a fost operat zilele trecute: "Broşa ajunsese într-un mănunchi de vase de sânge, însă, din fericire, nu afectase nimic. În 40 de minute, medicul i-a făcut o nouă incizie, a găsit broşa şi a scos-o fără probleme. Ne-a spus că degeaba au căutat-o cei de la Zalău, câtă vreme nu au căutat-o unde trebuia. Chirurgul de la Cluj ne-a spus că dacă mai stăteam puţin, lucrurile s-ar fi complicat, broşa fiind la circa un centimetru distanţă de plămân".

Reclamat pentru că jigneşte pacienţii

În ciuda situaţiei create, tatăl nu vrea să îl reclame pe medicul de la SJU Zalău. "Am înţeles că Jidveianu a fost depăşit de situaţie, dar m-a deranjat modul în care s-a comportat cu noi, că nu l-a interesat ce se întâmplă cu copilul meu. Practic, ne-a întors spatele. Sunt preot şi trebuie să iert şi aşa l-am mobilizat şi pe Andrei să iertăm, să-i arătăm clemenţă. Totuşi, ar fi bine ar fi ca pe viitor să fie mai responsabil, pentru că totuşi lucrează cu copiii", îşi explică Augustin Câmpean decizia.

image

În ultimii ani, doctorul Horea Jidveianu a fost reclamat de mai multe ori de către pacienţi şi aparţinătorii lor pentru lipsa de profesionalism şi comportamentul jignitor. În 2016, la Serviciul Reprezentantul Pacientului din cadrul SJU Zalău au fost întregistrate trei astfel de reclamaţii, iar în acest an, alte. "Oamenii reclamă atitudinea jignitoare, faptul că îşi neglijează pacienţii - neglijenţă care duce la deteriorarea stării de sănătate a pacienţilor, refuzul de a consulta pacienţi programaţi, cu bilet de trimitere, folosind replici precum «nu e treaba mea» sau «dispari de la uşa mea», dar şi discriminarea pe care o manifestă; de-a lungul anilor au fost mulţi părinţi de etnie romă care au menţionat că au fost ignoraţi doar pentru că sunt romi. Au mai fost cazuri când a refuzat să explice familiei diagnosticul şi tratamentul, motivând că nu se coboară la nivelul de opt clase, el având 25 de ani de studii", precizeazp Adina Sabadâş, cea care coordonează Serviciu.

În urma celor semnalate, medicul a fost sancţionat cu un avertisment de către conducerea Spitalului, demers care a fost contestat în instanţă. Procesul se află pe rolul Tribunalului Sălaj.
Laurenţiu Barna, managerul SJU Zalău, a refuzat să se pronunţe în privinţa acuzelor ce i se aduc angajatului unităţii, răspunzând scurt: "Ce pot spune? Ce soluţii a dat Colegiul Medicilor? Dar Consiliul de Etică? Iar eu când l-am avertizat, ne-a acţionat în instanţă!".
Şi la Colegiul Medicilor Sălaj au fost depuse plângeri, însă în niciul din cazuri nu s-a stabilit că ar fi fost vorba despre vreo culpă medicală, potrivit preşedintelui dr. Liviu Oroian.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite