Viaţă de doctor: 199 de şpăgi primite într-o lună şi medicamente vândute bolnavilor de 100 de ori mai scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-procurorul Crin Bologa şi purtătorul de cuvânt al Parchetului Sălaj, procurorul Pompilia Stana
Prim-procurorul Crin Bologa şi purtătorul de cuvânt al Parchetului Sălaj, procurorul Pompilia Stana

Doi cunoscuţi medici din Zalău au fost trimişi, zilele acestea, în judecată, după ce, potrivit procurorilor, ar fi luat mită, doar în ultima perioadă, de la zeci şi chiar sute de pacienţi.

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa este vorba, în primul rând, despre Sorin Mircea Paşca, medic expert în cadrul Oficiului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii Sălaj, trimis în judecată după ce, potrivit procurorilor, doar în perioada 2 decembrie 2013 – 15 ianuarie 2014, cât a fost în atenţia anchetatorilor, ar fi luat mită de la pacienţi de 199 de ori. Având în vedere că vorbim despre o perioadă cu puţine zile lucrătoare, rezultă o medie de 20 de „atenţii” încasate în fiecare zi.

Potrivit procurorului Pompilia Stana, sumele erau cuprinse, în medie, între 100 şi 500 de lei, în funcţie de motivul pentru care pacienţii se adresau medicului expert. Mai exact, sumele erau mai mari dacă pacientul dorea încadrarea într-un grad de handicap şi mai mici dacă era vorba despre reexaminarea periodică a gradului de invaliditate în cazul celor pensionaţi deja, dar şi prelungirea concendiilor medicale în situaţia în care acestea depăşeau durata de 90 de zile. Din estimările procurorilor, suma totală primită de acesta ajunge la 17.485 de lei, plus 800 de euro.

„Afacerea” mergea atât de bine încât una dintre cele două asistente care lucraseră, iniţial, în cadrul oficiului, a continuat să vină în ultimele luni la serviciu deşi între timp i se desfăcuse contractul de muncă. „Noi am reuşit să probăm şapte rânduri în care inculpata, Oana Bogdan, a primit de la medicul Sorin Paşca bani şi alte foloase, cunoscând că acestea provin din sumele încasate ca mită”, a precizat Pompilia Stana. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj, alături de medic fiind judecaţi cele două asistente medicale, Camelia Crăete şi Oana Bogdan, precum şi o a patra persoană, Laszlo Zoltan, care intermedia mita de la pacienţii din zona Cehu Silvaniei. 

Injecţii de 1,3 lei, vândute de un medic pacienţilor cu 100 de lei

Tot acum au fost finalizate cercetările şi în cazul medicului Liviu Gârbea, şeful Secţiei de Reumatologie din cadrul Spitalului Judeţean, trimis şi el judecată tot pentru luare de mită. Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 19 februarie 2014, acesta ar fi pretins şi primit de la pacienţi, înainte sau după îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, sume totalizând 2.755 de lei, plus bunuri constând în cafea şi ţuică. De asemenea, pentru o parte din tratamentele aplicate pacienţilor, medicul percepea diverse sume de bani, mult peste valoarea lor reală. „Spre exemplu, pentru injecţii care costă 1,3 lei sau 6,9 lei, el percepea 90 sau 100 de lei”, explică Pompilia Stana. De asemenea, el lua bani şi pentru adeverinţele de care aveau nevoie de pacienţi la comisia condusă de doctorul Paşca, adeverinţe care se emit, în mod normal, gratuit.

Citeşte şi 125 de luări de mită în 11 zile – recordul care l-a trimis după gratii pe un medic din Sălaj

164 de infracţiuni de corupţie, declinate de IPJ Sălaj în 2013 spre soluţionare DNA

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite