Copiii străzii din Sălaj au casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de primire pentru copiii străzii din Zalău are o capacitate de 20 de locuri şi va fi  deschis în cel mult o lună. Acesta este primul serviciu din judeţul Sălaj specializat pe reintegrarea copiilor de pe stradă. 

Primul centru care va oferi servicii specializate pentru aşa-zişii copii “ai străzii” din judeţul Sălaj se va deschide luna viitoare, în Zalău, la mansarda Centrului şcolar pentru educaţie incluzivă “Speranţa”. El va avea o suprafaţă de 639 metri pătraţi şi o capacitate de 20 de locuri.

Investiţie de 440.000 de euro

Lucrările de construcţie a  “Centrului de primire în regim de urgenţă pentru  copiii străzii” Zalău au început în cursul anului 2008, având ca termen de finalizare iulie 2010. Finanţarea, în valoarea totală de  aproape 440.000 de euro, a fost asigurată prin  programul ”Iniţiativa Copiii Străzii” (196.360 euro), iar 242.702 euro, din bugetul Consiliului Judeţean Sălaj.

„Copiii străzii se confruntă cu probleme grave de sănătate, afecţiuni dermatologice, TBC,  hepatită şi subnutriţie. La toate acestea se adaugă privarea de  dreptul de a merge la şcoală, retard psihic cauzat fie de probleme neurologice, fie de stimulii inadecvaţi la care au fost supuşi, tulburări de comportament, tulburări emoţionale şi afective, tulburări de limbaj”, a explicat Elena Cristescu, consilier în Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj.

Se amenajează spaţiul de joacă

Termenul pentru finalizarea lucrărilor este iulie 2010, însă pentru că au rămas fonduri necheltuite, s-a cerut permisiunea amenajării unui mic spaţiu de joacă. ”Avem de realizat spaţiul de joacă şi de făcut recepţia lucrărilor, verificarea de către unitatea de management a proiectelor. Sperăm ca într-o lună să ne începem activitatea”, a spus Violeta Milaş, director coordonator în DGASPC Sălaj.

Milaş a mai declarat că este primul serviciu din judeţ specializat în problemele „copiilor străzii”: „Până acum, toate cazurile erau tratate conform legislaţiei privind plasamentul în regim de urgenţă: copiii abuzaţi, cei abandonaţi sau plecaţi de acasă şi ajunşi pe stradă. Prin  intermediul acestui serviciu vom putea găzdui 20 de copii până la clarificarea situaţiei în justiţie şi orientarea spre alte servicii sau integrarea lor într-o familie. Perioada  de  asistare ar putea junge până la un an, deoarece cazurile trebuie trecute prin instanţă”.

Pe lângă cazare, copiii vor beneficia de activităţi ludice, consiliere  psihologică, consiliere juridică, activităţi didactice, de servit masa, de petrecere a timpului liber şi asistenţă medicală.

Cifre: 20 de copii sunt identificaţi, lunar, de către asistenţii sociali

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite