Copii de 11 ani din Zalău, consumatori de droguri. Traficanţii acţionau în preajma şcolilor şi în cluburi

Copii de 11 ani din Zalău, consumatori de droguri. Traficanţii acţionau în preajma şcolilor şi în cluburi

Elevi de gimnaziu, identificaţi ca şi clienţi ai traficanţilor de droguri

Procurorii DIICOT Sălaj s-au confruntat zilele acestea cu o premieră: printre consumatorii de droguri audiaţi în dosarul vizând o reţea de trafic de droguri de mare risc se numără şi copii de numai 11 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Semnalul de alarmă a fost tras de Dan Buduşan, procurorul şef al DIICOT Sălaj, care spune că este pentru prima oară în cariera sa de procuror de crimă organizată când are de audiat consumatori de vârste atât de mici.

”Facem un apel la părinţi ca, în momentul în care observă că ceva nu este în regulă cu copii lor - se comportă diferit, vomită, dispar lucruri de valoare din casă, să anunţe Poliţia. Ştiu că nu este uşor, dar e bine să ştie că pot fi ajutaţi”, avertizează procurorul şef.

Oamenii legii estimează că aproximativ 100 de copii şi tineri au căzut în plasa traficanţilor în ultimele luni, fiind vorba în special de consumatori din Zalău, dar şi din Şimleu Silvaniei şi Jibou.

Gruparea este formată, potrivit a chetatorilor, din 26 de persoane şi s-a constituit în Sălaj începând cu anul 2014, extinzându-se la nivelul mai multor localităţi din judeţ, a judeţului Maramureş, precum şi a judeţului Cluj. Aceştia vindeau unor tineri de pe raza judeţelor Sălaj droguri  de mare risc (cocaină) şi substanţe cu efecte psiho-active (aşa numitele etnobotanice) pentru sume cuprinse între 30-50 de lei ambalate în plicuri de 0,25 grame. Valorificarea acestor substanţe se făcea în diferite cluburi şi localuri de pe raza municipiului Zalău, precum şi a localităţilor Jibou şi Şimleu Silvaniei.

Dan Buduşan spune că fiecare membru al grupării avea un rol bine determinat. Astfel, unul dintre liderii grupului infracţional  achiziţiona diferite cantităţi cuprinse între 200-400 grame de substanţe psiho-active (în formă vrac), de la diferite persoane de pe raza municipiului Bucureşti, care erau transportate în Zalău prin intermediul unor firme de curierat şi depozitate la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat. Ulterior, aceste cantităţi erau porţionate cu ajutorul unor cântare electronice şi ambalate în plicuri transparente, un astfel de plic având cantitatea de 0,25 - 0,33 grame, iar după porţionarea acestei cantităţi se obţineau între o mie şi cinci mii de plicuri. Aceste plicuri erau vândute ulterior de către alţi membrii ai grupului de crimă organizată în oraşele mai sus menţionate, pentru sume cuprinse între 30-50 lei plicul, între consumatori aflând-se şi copii cu vârsta de 11 ani. În Zalău, drogurile se vindeau în special în cartierele Dumbrava I, Dumbrava II, Simion Bărnuţiu, zona Astralis, cu precădere în apropierea unităţilor de învăţământ.

”Este pentru prima oară în activitatea mea de procurer de crimă organizată când identific pentru audieri copii de 11 ani”, declară Buduşan, spunând că printre consumatori se regăsesc mai mulţi copii de această vârstă.

Reamintim că în data de 25 noiembrie 2014, pe raza municipiilor Zalău, Cluj-Napoca şi Ploieşti sub coordonarea procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi Brigadei de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj şi Serviciului de Acţiuni Speciale Sălaj s-au efectuat un număr de 13 percheziţii domiciliare la persoane suspecte de comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi trafic de substanţe psiho-active. Cu ocazia efectuării percheziţiilor au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor următoarele bunuri folosite de către aceştia în desfăşurarea activităţii infracţionale, sau ca urmare a desfăşurării activităţii infracţionale: suma de 4.850 de euro; suma de 6.450 lei; un pistol cu bile; trei cântare electronice; cantitatea de 100 de grame de substanţe psiho-active sub formă de pulbere; cantitatea de 500 de grame de substanţe psiho-active sub forma vegetală; un număr de 60 de plicuri conţinând fiecare cantitatea de 0,25 grame  de substanţe psiho-active.

După efectuarea percheziţiilor un număr de 18 de suspecţi au fost conduşi la sediul Biroului Teritorial Sălaj – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalităţii Organizate şi Terorism în vederea audierii lor şi luarea unor măsuri preventive, iar un număr de 60 de consumatori au fost conduşi la sediul Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj în vederea audierii acestora.

În urma acestor activităţi de urmărire penală procurorii din cadrul Biroului Teritorial Sălaj – D.I.I.C.O.T. au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 ore pe numele unui număr de şapte inculpaţi, fiind prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 zile, respectiv Tribunalului Sălaj. În data de 27.11.2014 Tribunalul Sălaj a dispus arestarea preventivă a tuturor inculpaţilor prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 zile, pentru săvârşirea infracţiunilor prezentate anterior.
    
Documentarea activităţii infracţionale s-a realizat cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii.

Procuror de caz este dan Bubuiug.
 

Citeşte şi Reţea de traficanţi care ”aproviziona” cu droguri cluburile şi localurile din Sălaj, destructurată de poliţişti şi procurori. 100 de persoane aduse la audieri

Percheziţii DIICOT. Firme din Sălaj, implicate în afaceri ilegale cu administratorii unui club de fotbal din Ploieşti

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările