Conferinţa Europlan 2017. Ministerul Sănătăţii va dezvolta reţeaua de genetică şi boli rare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de specialişti în domeniul bolilor rare din ţară participă, în aceste zile, la Zalău, la Conferinţa Europlan, ce îşi propune să analizeze modul în care a fost implementat în ţara noastră Planul naţional de boli rare, partea Strategiei de sănătate din 2014.

Ediţia din acest an a Conferinţei Europlan, desfăşurată în 16 şi 17 noiembrie, la Zalău, a reunit reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, membri ai Alianţei Naţionale pentru Boli Rare, coordonatori de centre de expertiză pentru boli rare din România, membri ai Reţelelor Europene de Referinţă, oficiali ai Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, dar şi pacienţi, pentru a monitoriza implementarea Planului naţional de boli rare în ţara noastră.

În acest cadru, consilierul ministrului Sănătăţii Florian Bodog, Olivia Baciu, a anunţat că Ministerul are în vedere dezvoltarea reţelei de genetică şi boli rare şi mărirea numărului de centre de expertiză pentru bolile rare din România.

"Pacienţii cu boli rare sunt persoane speciale, care necesită îngrijiri integrate şi care trebuie să fie în permanenţă în atenţia autorităţilor pentru a putea avea o şansă, iar statul datorează fiecărui cetăţean această şansă. Ministerul Sănătăţii are în vedere dezvoltarea reţelei de genetică şi boli rare", a precizat Olivia Baciu. Potrivit spuselor sale, în prezent, la nivel naţional există nouă centre de referinţă: două la Bucureşti, două la Cluj Napoca, şi câte unul la Timişoara, Iaşi, Craiova, Oradea şi Zalău. În toate acestea se acordă îngrijire integrată pacienţilor cu afecţiuni rare, iar pentru că se doreşte creşterea numărului centrelor, reprezentantul MS a anunţat că instituţia a solicitat organelor abilitate să grăbească procedura de analiză a dosarelor depuse, pentru acreditarea unui număr mai mare de centre de expertiză.

Mai puteţi citi:

Singurul spital din România în care pacienţii pot să reclame că sunt prost trataţi. Cine se află în spatele proiectului

O asistentă medicală reuşeşte să schimbe mentalităţi în sistemul sanitar românesc: „În primul rând să nu faci rău“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite