Concluziile anchetei ITM în cazul muncitorului îngropat de viu. Cât valorează viaţa bărbatului mort în timpul serviciului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În paralel cu ancheta inspectorilor de muncă, procurorii au început urmărirea penală in rem pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

După aproape două luni, inspectorii de muncă au finalizat ancheta în cazul accidentului mortal din 16 iulie, în urma căruia un angajat al Companiei de Apă Someş şi-a pierdut viaţa. Tragicul eveniment a avut loc pe strada Cehei din oraşul Şimleu Silvaniei, acolo unde bărbatul în vârstă de 48 de ani lucra la introducerea reţelei de canalizare. Muncitorul se afla în şanţul adânc de circa 2 metri, pentru a monta o conductă, moment în care malul de pământ s-a surpat, iar victima a fost îngropată de vie.

La faţa locului au intervenit două autospeciale şi o ambulanţă SMURD, iar în ciuda eforturilor celor prezent, bărbatul nu a putut fi salvat.

Cercetările efectuate de către specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj au stabilit că accidentul s-a produs din cauza "admiterii desfăşurării lucrului la săpătură, fără a se fi efectuat sprijinirea malurilor de pământ sau executarea săpăturilor cu pereţi în taluz", potrivit oficialilor instituţiei. Mai exact, arată sursa citată, a fost încălcat articolul 13, litera a din Legea 319/2006, care prevede că angajatorii trebuie "să adopte, din faza de cercetare, proiectare şi execuţie a construcţiilor, a echipamentelor de muncă, precum şi de elaborare a tehnologiilor de fabricaţie, soluţii conforme prevederilor legale în vigoare privind securitatea şi sănătatea în muncă, prin a căror aplicare să fie eliminate sau diminuate riscurile de accidentare şi de îmbolnăvire profesională a lucrătorilor". Pentru încălcarea acestei dispoziţii, Compania de Apă Someş a primit o amendă de 8.000 de lei.

În plus, mai spus oficialii ITM Sălaj, societatea nu a respectat "Instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate în muncă la exploatarea instalaţiilor de alimentare cu apă", potrivit cărora "săpăturile vor fi astfel executate încât să fie prevenită prăbuşirea pereţilor, iar consolidarea acestora, acolo unde este cazul, se va efectua potrivit naturii terenului şi procedeului de săpare folosit" şi "la adâncimi de tranşee mai mari de 1,50 m se va face în mod obligatoriu sprijinirea malurilor".

Pe lângă cei 8.000 de lei amendă, pentru prevenirea altor evenimente similare inspectorii de muncă au dispus "prelucrarea cu toţi lucrătorii Companiei de Apă Someş a cauzelor şi împrejurărilor care au condus la producerea accidentului de muncă", iar Companiei de Apă i s-a impus să revizuiască evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, precum şi să completeze Planul de prevenire şi protecţie.

În paralel cu ancheta ITM, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Şimleu Silvaniei au început urmărirea penală in rem pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Citiţi şi:

UPDATE Muncitor îngropat de viu sub un mal de pământ. Bărbatul lucra la reţeaua de canalizare

UPDATE Muncitor în stare gravă după ce şi-a strivit piciorul într-o hală Tenaris. Este al doilea accident de muncă produs în doar o lună în fabrică

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite