Comoara zidită în pereţii casei lui Iuliu Maniu. Legătura între fostul premier al României şi împăratul roman Caracalla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O placă inscripţionată în limba latină, descoperită încastrată în zidul casei lui Iuliu Maniu, se dovedeşte a avea o vechime de aproape 2.000 de ani.

O ”tabula ansata” (o placă de calcar galben, inscripţionată) ce datează din anul 213 a fost descoperită încastrată în unul dintre zidurile Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, judeţul Sălaj. Ineditul artefact a atras dintotdeauna atenţia celor care îl vedeau, dar abia acum s-a aflat despre ce este vorba. Potrivit părintelui Cristian Borz, preotul Parohiei Greco-Catolice din Bădăcin şi cel care se ocupă de administrarea Casei Memoriale Iuliu Maniu, răspunsul a venit de la profesorul dr. Ioan Piso, fostul director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, care a venit la Bădăcin pentru a studia artefactul.

Tabula, cu dimensiuni de 65x145x13 centimetri cuprinde inscripţia latină: ”Imp(erator) Caes(ar) M(arcus) Aur(elius) Antoninus pius Aug(ustus) felix Part(h)i-cus maximus pontifex max(imus) Brit(annicus) max(imus) trib(uniciae) pot(estatis) 5 XVI imp(erator) II co(n)s(ul) IIII p(ater) p(atriae) pro-co(n)s(ul) fecit”, care se traduce, potrivit profesorului Piso, în felul următor: “Împăratul Caesar, Marcus Aurelius Antoninus, cel pios, Augustus, cel fericit, mare învingător al parţilor, mare preot, mare învingător al britannilor, investit cu puterea tribuniciana pentru a 16-a oară, aclamat imperator (învingător) de două ori, consul de patru ori, părinte al patriei, proconsul, a făcut (aceasta).”

Potrivit profesorului Piso, unul dintre cei mai buni specialişti în epigrafie din Europa, tabula a fost realizată în timpul demersurilor de pregătire a vizitei împăratului Caesar Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut în istorie şi ca împăratul Caracalla la Porolissum, vizită care după unii istorici ar fi avut loc în anul 213. Împăratul Caracalla avea numele oficial Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus pius felix Augustus.

Prin cifra puterii tribuniciene (16), inscriptia se datează în anul 213, anul vizitei pe care Caracalla a întreprins-o împreuna cu mama sa, împarateasa Iulia Domna Augusta, în Dacia, înainte de a se îndrepta spre Orient împotriva parţilor. Cu ocazia vizitei în Dacia, au fost făcute mari pregătiri, de pildă modernizari ale castrelor, cum ar fi cel de pe Pomet (Porolissum).

Arheologul zălăuan Dan Deac, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, care l-a însoţit pe profesorul Piso la Bădăcin, spune că în pregătirea vizitei respective soldaţii romani au refăcut porţile de intrare în castrul de la Porolissum, fiind realizate trei astfel de plăci - pentru fiecare dintre porţi. Tabula de la Bădăcin ar fi fost încastrată deasupra intrării prin ”Porta Decumana” (poarta din spatele castrului). Celelalte două tabule se află în patrimoniul muzeului din Zalău.

Cum a ajuns tabula de la Porolissum la Bădăcin


Singurele indicii cu privire la modul în care tabula a ajuns la Bădăcin au fost găsite de istoricul Marin Pop, cercetător ştiinţific la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în cartea ”Părintele Simion Man, crâmpeie din viaţa sa”. Părintele a fost ultimul preot catolic, înainte de interzicerea cultului catolic în România, din Bădăcin, şi a fost rudă cu Iuliu Maniu.

În una dintre notele autobiografice incluse în carte, preotul povesteşte că a fost martor la momentul în care Iuliu Maniu, la acea vreme prim-ministru al României, a primit tabula drept cadou de la locuitorii din Moigrad, localitate situată în imediata apropiere a castrului. „…în timp de iarnă, cu zăpadă multă, şi pe un frig cu gheţuş, fiind şi eu, elev de liceu în ultimele clase şi fiind acasă şi Iuliu Maniu, ne pomenim cu două sănii încărcate cu 6 plăci de piatră cu înscrisuri în limba latină, trase cu tracţiune animală şi conduse de 6 persoane, oameni înalţi, mari şi tari, îmbrăcaţi în haine de lână, de iarnă. Acestea erau aduse ca omagiu adus lui Iuliu Maniu de către conducerea satului”.

image

FOTO salajulpursisimplu.ro

Dan Deac spune că în bibliografia de specialitate nu sunt menţionate şase astfel de plăci, ci numai trei, cel mai probabil diferenţa de trei plăci până la cele şase invocate de preot fiind reprezentată de altă categorie de obiecte aduse în dar de săteni.

Campanie de salvare a unei pagini de istorie naţională

Casa de la Bădăcin a fostului premier al României a fost construită de tatăl lui Iuliu Maniu şi a fost lăsată, prin testament, Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei. Proprietatea a fost naţionalizată şi din motive ce ţin de regimul juridic al terenului şi de tot soiul de chichiţe administrative, nu a ajuns nici până astăzi la Episcopie, aparţinând Consiliului Judeţean şi Primăriei Pericei.

Casa a fost concesionată pe 50 de ani Parohiei Greco-Catolice Bădăcin care, însă, nu are resursele financiare pentru a efectua lucrările de reabilitare şi nici nu poate obţine finanţări nerambursabile din cauza regimului juridic nerezolvat al proprietăţii. Costul lucrărilor se ridică la aproximativ 350.000 de euro. Pentru a face rost de bani, părintele Borz a demarat în urmă cu un an o campanie de strângere de fonduri. Cu banii adunaţi până în toamna anului trecut s-a reuşit refacerea fundaţiei. Campania continuă, însă, pentru că bătrâna clădire are nevoie şi de un alt acoperiş şi de pereţi rezistenţi. Cei ce doresc să se implice în salvarea acestei pagini de istorie naţională o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.

Vă mai recomandăm:

Trecerea prin Dacia a tiranului Caracalla, unul dintre cei mai cruzi împăraţi romani, pregătită identic cu vizitele de lucru ale lui Ceauşescu

Misterul a fost descifrat. Ce conţine documentul din sticla găsită sub fundaţia casei unui fost premier al României

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite