Colonia americană din Sălaj a sărbătorit 4 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un arheolog din SUA şi 13 studenţi fac şi anul acesta săpături arheologice în castrul roman de la Moigrad.Americanii au sărbătorit ieri Ziua Naţională în baza arheologică situată la 10 kilometri de Zalău.

Urmaşii „Unchiului Sam” vin în satul Moigrad, de lângă Zalău,   în fiecare vară, de acum şase ani. Ei fac, la fiecare final de iunie, săpături arheologice în zona fostului forum  al oraşului roman Porolissum.

Burgeri „stropiţi” cu pălincă

Şi în acest an 4 Iulie, data la care se sărbătoreşte Ziua Naţională a SUA, i-a prins pe americani de parte de casă, în baza arheologică de lângă castru. Dar asta nu i-a împiedicat să sărbătorească, duminică, împreună cu prietenii lor români cea mai importantă zi din calendarul oficial al ţării lor. Pe masa din faţa bazei arheologice s-au pus platouri pline cu burgeri făcuţi dintr-un amestec de porc şi vită, dar şi salate de paste şi de legume, cartofi prăjiţi şi prăjituri.

Berea şi pălinca au fost sută la româneşti, dar acest lucru n-a părut să-i deranjeze deloc pe americani, care au ajuns să aprecieze deja licoarea cu multe grade.

„Nu simt nicio diferenţă în sărbătorirea zilei de 4 iulie faţă de ceea ce se întâmplă în SUA. Poate doar faptul că lipsesc artificiile. În rest e aproape la fel. O zi petrecută cu prietenii, în care cântăm, mâncăm şi bem. Şi sora mea a săpat la Porolissum, iar eu m-am îndrăgostit din primul moment de oameni şi de peisajele extraodinare din Sălaj”, spune Elisabeth Maltay, studentă la Saint Mary College în Indiana.

Americanii scot la suprafaţă istoria Sălajului

Aceeaşi părere extraordinară despre Porolissum şi Sălaj o are şi Charlie Yow, un student de 21 de ani de la Chicago University. „Am venit la Porolissum pentru că vreau să mă specializez în studiul armatei romane. E un pic ciudat pentru mine, pentru că e pentru prima oară când petrec această zi în altă parte decât acasă. Cu toate astea, locul şi oamenii de aici mă fascinează de-a dreptul. Sunteţi foarte norocoşi că aveţi astfel de situri. Noi, în America, nu ne putem lăuda cu aşa ceva”, declară Charlie, care se declară şi un „fan înfocat” al pălincii de prune produsă în Sălaj.

Primul care a ajuns la Porolissum, încă din 2003, a fost arheologul american Eric de Sena. „Cu un an înainte m-am întâlnit la o conferinţă de arheologie, în Italia, cu Alexandru Matei (fostul director al Muzeului Judeţean). El mi-a vorbit prima dată despre Porolissum şi m-a convins să vin aici. În primă fază, am venit singur, dar din 2004 am început să aduc la campanii de săpături şi studenţi, masteranzi sau doctoranzi de la universităţi din SUA şi Europa”, explică cercetătorul american care sapă şi anul acesta la Porolissum împreună cu 13 studenţi.

Eric spune că pentru el sărbătorirea Zilei Naţionale a Americii departe de casă nu mai reprezintă un eveniment ieşit din comun şi că de aproximativ 20 de ani nu a mai fost în SUA de 4 iulie, fiind tot timpul plecat pe şantiere arheologice din Italia sau România.

În Sălaj de 4 iulie

Potrivit informaţiilor primite de la comisarul Nicolae Pavel, şeful Autorităţii pentru Străini Sălaj, alţi zece americani se află, în momentul de faţă, în judeţul nostru. „Vorbim, în general, despre persoane venite aici ca reprezentanţi ai unor ONG-uri, care se ocupă de acţiuni umanitare”, declară Pavel.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite