Coincidenţă sau destin: Albert Einstein, născut într-o zi de 3/14

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albert Einstein s-a născut în 3/14 1879
Albert Einstein s-a născut în 3/14 1879

Geniul fizicii mondiale Albert Einstein s-a născut într-o zi de 14 martie, în urmă cu 137 de ani. Ziua lui de naştere, scrisă în sistemul american, 3/14, leagă geniu de cunoscutul număr iraţional Pi, ce are valoare aproximativă de 3,14.

Luni, 14 martie, se împlinesc 137 de ani de la naşterea lui Albert Einstein. Tot în această zi, aparent fără legătură cu Albert Einstein, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Numărului Pi, o iniţiativă apărută la început în Statele Unite ale Americii pentru a promova matematica în rândul copiilor. Motivul pentru care a fost aleasă această zi pentru promovarea numărului Pi şi a utilizării acestuia în matematică este valoarea lui, de aproximativ 3,14, scris aproape la fel cu data de 14 martie, notată în sistem american: 3/14. Aceeaşi dată îl leagă, astfel, de numărul Pi şi pe genialul Einstein, autorul Teoriei relativităţii şi posesorul unui premiu Nobel pentru fizică (1921).


Pi Day, sărbătorită la Zalău


Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău împreună cu Liceul Reformat ”Wesselényi” Zalău marchează Ziua Mondială a Numărului Pi organizând cea de a IV-a ediţie a proiectului educaţional ”Pi Day – Ziua Numărului Pi”. „Prin activităţile propuse, vrem să demonstrăm pe de o parte că matematica poate fi atractivă pentru elevii de gimnaziu şi liceu iar pe de altă parte că matematica este într-adevăr un limbaj universal, că aceasta poate fi liantul dintre culturi diferite. Elevi români şi maghiari deopotrivă, coordonaţi de profesorii lor de matematică, informatică, limba română sau limba maghiară vor marca prin activităţi nonformale acest număr fascinant”, transmite echipa de proiect.


La Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Ziua Numărului Pi a fost marcată pentru prima dată pe 14 martie 2013. „De atunci, în fiecare an, în preajma zilei de 14 martie propunem elevilor activităţi educative nonformale cum ar fi: concurs de memorare a zecimalelor lui Pi; concurs de creare de soft-uri care să permită determinarea a cât mai multor zecimale ale lui Pi; expoziţie concurs de postere realizate de elevi. Venim de data aceasta şi cu o altă propunere, care dă proiectului şi un caracter interdisciplinar. Astfel, propunem cu ajutorul colegilor noştri de limba română şi de limba maghiară un concurs de pi-eme.

Pi-emele sunt poezii care ajută la memorarea zecimalelor numărului Pi.  De exemplu propoziţia ”Aşa e uşor a scrie renumitul şi utilul număr”  dă prin numărarea literelor fiecărui cuvânt primele 8 zecimale exacte ale lui Pi (Pi = 3,14159265).  Pentru început, propunem elevilor să scrie cât mai multe cuvinte ( din limba română, respectiv limba maghiară) care să conţină în componenţa lor particula ”pi””, spun profesorii de la API.


Ce este numărul Pi


Numărul Pi reprezintă din punct de vedere matematic raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc, fiind un număr iraţional (nu se poate scrie ca un raport de numere raţionale) şi transcendent (nu există niciun polinom cu coeficienţi raţionali care să-l aibă pe Pi ca rădăcină). Are o infinitate de zecimale, acestea nerepetându-se după a aunumită regulă, ceea ce-l face să fie un număr interesant, misterios. Este folosit în matematică (în special în geometrie şi trigonometrie), dar şi în fizică sau alte ştiinţe.
 

Vă mai recomandăm:

Rezultate simulare Evaluare Naţională Sălaj: o singură notă de 10 la limba română, niciuna la matematică

Cine sunt elevii care s-au calificat la Olimpiada Naţională de Limba Română

Cum se întinde caracatiţa corupţiei. Un judecător, doi poliţişti, un fost inspector şcolar general, mână-n mână cu influenţi oameni de afaceri

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite