Ciudăţeniile unui geniu al muzicii. Compozitorul care îşi număra boabele de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pianistul şi compozitorul german Ludwig van Beethoven era un om atât de obsedat de fiecare detaliu al vieţii sale, încât îşi începea fiecare zi cu o ceaşcă de cafea meticulos pregătită, din boabe de cafea atent numărate.

Ludwig van Beethoven s-a născut în Bonn, în decembrie 1770. Tatăl său era un cântăreţ de curte mediocru, alcoolic notoriu, şi care, observând talentul muzical precoce al fiului său, a încercat să facă din micul Ludwig un copil-minune.

Legenda spune că Papa Beethoven îşi obliga odrasla să urce pe un scaun pentru a ajunge la claviatură şi îl bătea fără milă ori de câte ori copil făcea vreo greşeală. Unii biografi ai celui care avea să devină unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii susţin chiar că tatăl l-ar fi închis într-o pivniţă şi privat de somn pentru a se putea dedica repetiţiilor. Tot el a fost cel care i-a aranjat debutul într-un spectacol pe când copilul avea doar 7 ani.

Elev mediocru, Beethoven a renunţat la şcoală la vârsta de 10 ani pentru se putea dedica studiului muzicii. Doi ani mai târziu, l-a cunoscut pe renumitul compozitor şi dirijor Christian Gottlob Neefe, care l-a introdus în creaţiile lui Bach şi l-a inspirat pe tânărul pianist să compună şi să-şi interpreteze creaţiile proprii. Beethoven s-a stabilit la Viena la 21 de ani, apoi a studiat pianul cu Joseph Haydn şi compoziţia cu Antonio Salieri.

Ca artist, interpret şi compozitor, Beethoven a avut numeroşi protectori. Era, însă, un om ursuz, nestatornic, chiar paranoic, motive pentru care nu a prea avut prieteni apropiaţi; iar problemele de sănătate cu care s-a confruntat i-au agravat defectele de personalitate. Pe măsură ce auzul i-a devenit tot mai slab, el s-a retras tot mai mult.

Viaţa lui a devenit un ritual de la care nu se abătea. Totul trebuia să fie respectat în cel mai mic detaliu, inclusiv cafeaua de dimineaţă. Cafeaua devenise element indispensabil din dieta sa, iar fiecare ceaşcă era preparată din exact 60 de boabe de cafea. Pentru a fi sigur de doză, muzicianul le număra chiar şi în prezenţa oaspeţilor.

Cafeaua nu era singura ciudăţenie culinară a lui Beethoven. Din camera lui de la Viena nu lipseau salamul şi brânza, iar în fiecare joi servea supă de pâine şi 10 ouă, frumos aranjate pe o farfurie. A murit în 1827, la 56 de ani.

Mai puteţi citi:

Povestea neştiută a lui Eduard, mezinul lui Albert Einstein. Cum a sfârşit fiul marelui om de ştiinţă

Povestea neobişnuită a surorilor cu cel mai lung păr. Cum au făcut avere cu podoaba lor capilară

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite