Cinci poliţişti TF condamnaţi la închisoare în cel mai sonor scandal "cu epoleţi" din Sălaj

Cinci poliţişti TF condamnaţi la închisoare în cel mai sonor scandal

Poliţiştii au fost judecat, o bună perioadă de timp, în stare de arest preventiv FOTO Arhivă

Cinci poliţişti TF din Jibou au fost condamnaţi, în decembrie 2013, la închisoare cu executare, la capătului unui dintre cele mai voluminoase dosare instrumentate de procurorii sălăjeni. Dosarul vizează furtul de motorină din locomotive, la care poliţiştii au participat în cârdăşie cu angajaţi ai CFR - Staţia Jibou.

Ştiri pe aceeaşi temă

În dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au fost cercetate, în total, 174 de persoane. Dintre acestea, doar 23 au fost trimise în judecată. Este vorba despre cei cinci poliţişti TF din Jibou condamnaţi, acuzaţi de luare de mită şi de complicitate la delapidare în formă continuată, plus 18 angajaţi ai Staţiei CFR din oraş – mecanici de locomotivă, împiegaţi de mişcare, agentul unei fime de pază – acuzaţi de dare de mită şi delapidare în formă continuată.

O parte dintre aceştia au fost prinşi în flagrant la începutul lunii iunie 2010. Din declaraţii procurorilor, a rezultat că atunci când erau de serviciu, cei cinci poliţişti TF pretindeau mecanicilor de locomotivă, cu titlu de mită, între 5  şi 10 litri de motorină, pentru a nu constata sustragerile de motorină şi ulei făcute de mecanici din locomotive. Mecanicii sustrăgeau motorină în cantităţi cuprinse între 20 şi 200 de litri la sosirea din fiecare cursă, din care dădeau poliţiştilor, pe de-o parte, cei 5 – 10 litri ca mită, plus o lată cantitate contracost, însă la preţuri sub cele de la pompă. La rândul lor, poliţiştii vindeau motorina şoferilor din zonă interesaţi. Este vorba, în principal, despre 143 de persoane, cercetate în dosar, care au scăpat însă doar cu amenzi administrative ce cumulează 41.100 de lei. Prejudiciul cauzat companiei de căi ferate constă, potrivit procurorilor, în 14.612 litri de morină şi 180 de litri de ulei.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Sălaj în mai 2011, iar decembrie 2013 magistraţii au dat o primă decizie, care nu este definitivă, ea fiind, de altfel, atacată imediat cu recurs sau apel. Cea mai mare pedeapsă, de şapte ani, a primit-o unul dintre poliţişti, Ştefan Felician Volin. Un alt poliţist, Alin Botiş, a primit trei ani de închisoare, Darius Ciurte, cinci ani, Dan Bartiş, cinci ani, iar Cristian Pop, tot cinci ani. Dintre CFR-işti, cea mai mare pedeapsă a primit-o Vasile Cheţa, condamnat la şase ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările