Cum arată centrul Zalăului: “ca acele camere de zi de pe vremea comunismului, în care trebuia să ocoleşti masa plină de bibelouri”.

Cum arată centrul Zalăului: “ca acele camere de zi de pe vremea comunismului, în care trebuia să ocoleşti masa plină de bibelouri”.

Arhitecţii au discutat azi despre reamenajarea centrului Zalăului FOTO Olimpia Man

Reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România – filiala teritorială Transilvania au fost prezenţi, astăzi, la Zalău, la o dezbatere pe tema viitoarea reamenajări urbanistice a centrului oraşului, pentru care Primăria va organiza, în perioada următoare, cu sprijinul ordinului, şi un concurs de idei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filiala transilvăneană a Ordinului Arhitecţilor este prezentă, în primul rând, zilele acestea la Zalău printr-o expoziţie în aer liber ce va fi deschisă până lunea viitoare pe platoul din faţa Prefecturii. Potrivit arhitectului Sorin Dan Clinci, custodele expoziţiei, sunt prezentate în faţa celor curioşi sau interesaţi proiecte de urbanism sau amenajare spaţii publice premiate în ultimii ani în România.


La Zalău a fost prezent, azi, şi preşedintele filialei, arhitectul Szabolcs Istvan Guttman, care spune că iniţiativa primăriei de a organiza un astfel de concurs de idei pentru găsirea celei mai bune soluţii pentru regândirea centrului Zalăului este lăudabilă.


Arhitecţii clujeni au participat, astăzi, şi la o dezbatere publică pe tema viitorului proiect de reamenajare a centrului Zalăului, la care au participat şi arhitecţi locali şi reprezentanţii primăriei. Specialiştii şi-au expus, acolo, şi punctul de vedere vizavi de modul în care arată acum centrul oraşului, cel mai plastic arhitectul Sorin Dan Clinci, care  acomparat zona cu “acele camere de zi de pe vremea comunismului, în care trebuia să ocoleşti masa plină de bibelouri”.

Arhitectul zălăuan Nagy Attila s-a referit la necesitatea efectuării unui studiu urbanistic pe un areal mai mare decât cel direct vizat de reamenajare şi a şi răspuns întrebărilor legate de posibilitatea de a face din strada Unirii o zonă pietonală.


La dezbatere a fost prezentă şi arhitecta Doina Nejur, care a tras atenţia că ideea ce va fi aleasă va trebui să fie una care să poată fi şi pusă în practică.

Cât despre concursul propriu –zis, se pare că acesta va fi lansat peste aproximativ o lună, după ce Ordinul Arhitecţilor şi reprezentanţii municipalităţii vor finaliza tema de proiectare.  Reamintim că primăria a câştigat, recent, o finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional are o durată de şase luni, cu începere din a doua jumătate a lunii aprilie şi un buget alocat un buget în valoare de 78.911 lei. Din această sumă,  55.000 lei reprezintă finanţarea acordată de Administraţia Fondului Cultural Naţional, iar diferenţa de 23.911 lei este contribuţia de la bugetul Municipiului Zalău.

Concursul va fi organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania şi  va avea două etape, pentru premierea celor mai bune idei de reamenajare a centrului Zalăului fiind disponibilă suma de 54.000 de lei. Valoarea premiului I este de 24.000 de lei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările