Cele mai vechi oraşe locuite din lume. Ce secrete ascund

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşele străvechi au fost martore ale evoluţiei civilizaţiei
Oraşele străvechi au fost martore ale evoluţiei civilizaţiei

Oraşele care au trecut testul timpului poartă "cicatricile" istoriei şi, în acelaşi timp, reflectă expansiunea ori decăderea civilizaţiilor.

Aşezările milenare oferă turiştilor nu doar o arhitectură uimitoare şi artefacte unice, ci legende minunate şi poveşte captivante. Iată câteva dintre oraşele străvechi care au trecut testul timpului şi care au fost locuite în permanenţă, indiferent de epocă.

Damasc, Siria

Damascul este considerat cea mai veche capitală permanent locuită din lume. Există opinii cum că zona ar fi fost locuită încă din anul 10.000 î.Hr., însă nu toţi istoricii sunt de acord că această supoziţie. Încă din timpuri străvechi, a fost un important centru comercial, cultural şi administrativ, locul în care neguţători şi cumpărători din întreaga lume îşi dădeau întâlnire în scopuri comerciale. În lunga sa istorie, a fost cucerit de romani, bizantini, arabi sau otomani. În prezent, este unul dintre cele mai ameninţate situri istorice din lume, din cauza războiului civil din Siria. În zona metropolitană locuiesc aproximativ 2,5 milioane de oameni, iar în 2008 a fost numită Capitala arabă a culturii.

Ierihon, Palestina

Fortificaţiile dezgropate în Ierihon indică faptul că este primul oraş cu ziduri de apărare din lume, dovezi ale întemeierii sale datând din anul 9.000 î.Hr. Aşezarea a continuat să fie locuită, în ciuda faptului să este situată la cea mai joasă altitudine, la aproximativ 250 de metri sub nivelul mării. Astăzi, Ierihonul numără circa 20.000 de locuitori.

Atena, Grecia

Leagănul filozofiei şi locul de naştere al civilizaţiei occidentale, Atena a fost locuită din cele mai vechi timpuri, cu mult înainte de epoca lui Socrate, Platon ori Aristotel. Oraşul a fost locuit fără întrerupere încă din Epoca Bronzului. Istoria sa impresionantă, multitudinea de situri arheologice, clădirile istorice fac din Atena unul dintre cele mai fascinante oraşe din lume şi un magnet pentru turişti.

Plovdiv, Bulgaria

Unul dintre cele mai vechi oraşe ale Europei, Plovdiv, fondat în jurul anului 4.000 î.Hr., a fost iniţial o aşezare tracică, devenită în antichitate un important oraş grecesc şi roman. A trecut apoi sub stăpânire bizantină, a Imperiului Bulgar, respectiv a celui otoman. În prezent, cu cei 350.000 de locuitori ai săi, este al doilea oraş ca mărime din Bulgaria şi un important centru economic, cultural şi educaţional.

Byblos, Liban

Descoperirile făcute de către arheologi i-au determinat pe aceştia să susţină că Byblosul a fost fondat de către fenicieni între anii 8.000 şi 7.000 î.Hr., fiind locuit neîntrerupt din anul 5.000 î.Hr. Numele oraşului considerat capitala papirusului este strâns legat de dezvoltarea alfabetului fenician, unul care este folosit chiar şi în zilele noastre. Oraşul a fost desemnat sit al Patrimoniului Mondial al UNESCO în anul 1984 şi este în prezent un oraş fermecător graţie templelor şi cetăţilor antice, a ruinelor străvechi, a vederii pitoreşti spre Marea Mediterană.

Mai puteţi citi:

Cele mai suprinzătoare insule din lume. Unde se află peticul de pământ de forma unui căluţ de mare

Top 5 minuni arhitecturale ale lumii. Tunelul spectaculos construit la 100 de metri sub nivelul mării

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite