Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Sălaj: aventura pe două roţi care te duce prin cele mai spectaculoase locuri din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un traseu de bicicletă care să treacă prin câteva dintre cele mai reprezentative obiective turistice din judeţ. Este posibil, în Sălaj, dacă vă alocaţi două zile pentru acest lucru.

Luăm ca punct de plecare municipiu Zalău, iar cel mai apropiat obiectiv turistic situat în afara oraşului este complexul arheologic Porolissum de la Moigrad, aflat la aproximativ 10 kilometri, mergând pe drumul judeţean 191C. Drumul până acolo necesită o oarecare condiţie fizică, dat fiind faptul că, la ieşirea din oraş, trebuie urcat dealul Ortelecului, cu o pantă deloc de neglijat.


La Porolissum se află unul dintre cele mai mari şi mai bine păstrate situri arheologice din România care impresionează, pentru început, prin una dintre porţile de intrare în vechiul castru roman, construit acolo pe vremea stăpânirii romane, dar şi prin uriaşul amfiteatru care te duce imediat cu gândul la gladiatori, la fiare sălbatice şi alte grozăvii ale epocii evocate în filmele de profil. Zona mai păstrează, în stare surprinzător de bună, porţiuni din drumul pe care soldaţii romani îl băteau până la Roma şi înapoi.

porolissum


 De la castrul din Moigrad ne îndreptăm, pe acelaşi DJ 191C, către Jibou, oraşul de pe Someş unde se află a doua grădină botanică din ţară ca şi suprafaţă şi prima ca diversitate a plantelor găzduite. Grădina Botanică "Vasile Fati" aparţine de Centrul de Cercetări Biologice Jibou şi se întinde în cadrul generos şi cu un farmec aparte al domeniului nobiliar Wesselenyi. Dincolo de aerul rafinat al locului, ce te izbeşte imediat ce ai trecut de poarta de intrare este senzaţia de linişte şi de ordine. Senzaţia că aici toate sunt la locul lor - de la firul de iarbă proaspăt tuns, la bulgărele de pământ din care îşi trag seva florile ce colorează curţile vechiului castel. Dintre toate anotimpurile, cel mai generos cu grădina de la Jibou este primăvara, când zeci de mii de bulbi de lalele explodează în zeci de culori, într-un spectacol divers, dar bine organizat în acelaşi timp. Spectacolul continuă, indiferent de anotimp, în serele cu plante exotice, unde bananierii şi orhideele se simt ca acasă. Grădina Botanică de la Jibou este refugiul perfect şi pentru părinţii care, neavând nicio grădină zoologică pe o rază de 100 de kilometri, vor să le arate copiilor cum arată animalele sălbatică. În menajeria grădinii de la Jibou cei mici pot admira în voie cerbi, căprioare şi mistreţi, care aleargă în voie prin pădurea de aici.

gradina botanica jibou


Lăsăm în urmă Grădina Botanică pentru a ajunge, după câţiva kilometri, la o alta, Grădina Zmeilor. Situată la marginea localităţii Gâlgău Almaşului, Grădina Zmeilor este rezervaţie naturală geologică şi peisagistică ce aduce, într-o oarecare măsură, cu Meteora grecilor. Păstrând, bineînţeles, proporţiile.  Rezervaţia include un ansamblu neregulat de stânci, formate aici prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din dealul Închieturi. Vântul şi ploaia, îngheţul iernii şi binevenitul dezgheţ al primăverii au format, apoi, cele mai bizare forme: coloane, metereze, poduri, ciuperci, unele având înăltimi de peste 10-12 metri. Formele ciudate ale stâncilor, dar şi imaginaţia bogată a localnicilor, a făcut ca acestora să le fie atribuite denumiri cu conotaţii supranaturale. Astfel, cele mai mari stânci, în formă de prismă, au fost numite Zmeul şi Zmeoaica, dar sunt şi unele stânci ce poartă denumiri mai... pământene: Moşu, Eva, Dorobanţul Degeţelul, Sfinxul, Călugărul, Căpitanul, Soldaţii, Eva.

gradina zmeilor


După o scurtă vizită aici, pornim către punctul de finish al primei zile: Mănăstirea Strâmba, cel mai vechi aşezământ monahal din judeţ, renăscut, însă, în ultimii ani, din propria-i cenuşă, precum pasărea Phoenix. Primul lucru pe care îl remarci acolo este liniştea. Apoi, frumuseţea locului. Acea frumuseţe dată de natura care nu este sufocată de construcţii, ci modelată, strunită, adaptată pretenţiilor credincioşilor secolului XXI. Totul e verde la Strâmba, un verde ordonat, întrerupt doar de roşul ori galbenul florilor plantate de călugări, ori de maroul - negricios al vechii biserici de lemn de acolo, în care se mai slujeşte şi acum şi se va mai sluji o vreme, până la finalizarea noului locaş de cult, în construcţie. Oricine ajunge acolo poate rămâne peste noapte la mănăstire. Nu costă nimic şi primeşti şi mâncare, însă pentru a fi sigur că nu sunt ocupate spaţiile de cazare, este recomandat să suni mai întâi la numărul de telefon 0374 022747.

După noaptea petrecută la Mănăstirea Strâmba, pornim spre Zalău, cu bateriile încărcate de atâta linişte şi atâta frumuseţe. Trecem pe lângă bisericile de lemn din Baica şi din Racâş, declarate monumente istorice, pe lângă conacul Hatfaludy din Hida, care se luptă să rezise ruinei şi dăm, la ieşire din sat, şi de  ”Stânca Dracului”. O legendă locală spune că piatra a fost adusă de un drac, furios pe oamenii satului. Necuratul ar fi scăpat, se pare, uriaşul bolovan şi a fugit, speriat de cântecul din zori al unui cocoş. Ieşim din Hida şi după o vreme ajungem la drumul european E 81, care ne duce pe Meseş, iar de acolo coborâm pe serpentine la Zalău.

stramba
biserica baica

Vă mai recomandăm:

FOTO Din Casa Birăiţii către Capul Horn. Aventura globetrotter-ului Mirel Magop, care va străbate lumea în costum popular românesc

O tânără din Sălaj şi-a făcut propriul sat tradiţional: muzeul viu în care poţi să retrăieşti vacanţele la bunici

Misterele Sălajului. Locurile care îţi dau fiori sau îţi pun imaginaţia la încercare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite