Cele mai bizare tratamente din istoria medicinei. Terapia cu tenie pentru femeile care voiau să slăbească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile înghiţeau un ou de tenie FOTO ba-bamail.com
Femeile înghiţeau un ou de tenie FOTO ba-bamail.com

Nu doar în antichitate, ci şi mai recent, în secolul al XIX-lea, respectiv la început de secol XX, erau aplicate tratamente neobişnuite, care astăzi ni se par de-a dreptul absurde. Mai grav era că respectivele practici reprezentau un adevărat pericol pentru vieţile pacienţilor.

De-a lungul istoriei medicinei, oamenii au încercat o serie de metode prin care să îşi aline durerea ori să vindece bolile. Medicina modernă a făcut progreme remarcabile, însă după o lungă perioadă în care au fost puse în aplicare tratamente care mai de care mai bizare şi chiar periculoase. Iată câteva dintre acestea, potrivit ba-bamail.com.

Vinul Mariani


În 1863, chimistul italian Angelo Mariani a creat un preparat cu proprietăţi curative, susţine el, realizat din vin roşu şi frunze de coca. Vinul Mariani a fost un succes, lucru deloc surprinzător dacă ne gândim că frunzele de coca sunt ingredientul principal pentru producerea cocainei. Reclama susţinea că produsul ar fi fost avizat şi chiar folosit de mai multe personalităţi faimoase ale vremii, printre care Thomas Edison, Ţarul Rusiei, Papa Leon al XIII-lea ori Regina Victoria, fiind indicat pentru o digestie mai bună, ca tratament al gripei, al tusei, dar şi pentru un somn liniştit. Când medicii şi-au dat seama că vinul creează dependenţă şi, administrat copiilor, le poate pune viaţa în pericol, lucrurile s-au schimbat, iar preparatul a fost interzis.

Cura de slăbire cu tenie

Epoca victoriană, care a durat din 1837 până în 1901, este celebră pentru noţiunile de-a dreptul înfiorătoare de frumuseţe. Una dintre tehnicile populare pentru scăderea în greutate era cu ajutorul teniei, un vierme parazit. Femeile înghiţeau intenţionat un ou al acestui vierme, care ecloza şi creştea în intestinele gazdei, cauzând scăderea în greutate, fără a-şi face probleme în ceea ce priveşte aportul caloric.

Ţigări pentru astm


Pare greu de crezut, dar a existat o perioadă în care ţigările erau folosite ca medicament pentru astm. La finele secolului al XIX-lea, respectiv începutul secolului al XX-lea, efectele letale ale nicotinei nu fuseseră încă descoperite, fumatul fiind folosit atât în scop recreativ, cât şi ca "medicament". Se presupunea că ţigările ameliorau crizele de astm, tusea provocată de febra de fân, dar şi iritaţiile nazale. Conform explicaţiilor descrise pe pachet, pentru a folosi aceste ţigarete medicinale, utilizatorul trebuia să îşi golească plămânii de aer, apoi să îşi umple gura cu fum şi să inhaleze adânc. Fumul trebuia ţinut câteva secunde în plămâni, apoi expirat pe gură şi nări. Doza recomandată era de patru ţigări pe zi.

Durerile de dinţi tratate cu cocaină


Oricât de ciudat ar părea azi, prin anii 1880 durerile de dinţi erau tratate cu picături pe bază de cocaină, pe post de anestezic local. Descoperirea îi este atribuită lui Karol Koller, un oftalmolog australian, care a descoperit în 1884 că doar câteva picături de soluţie cu cocaină pot acţiona ca un anestezic în intervenţii chirurgicale oftalmologice. Ulterior, acest preparat a fost comercializat ca tratament pentru dureri de dinţi, depresie, sinuzită, letargie şi chiar alcoolism.

Citiţi şi:

Cinci papi cu poveşti neobişnuite. Suveranul Pontif condamnat la muncă silnică pe viaţă

Cum decurgea o zi din viaţa Regelui Soare. Se spăla, se îmbrăca şi mânca sub privirile a zeci de persoane

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite