Cele mai bizare practici din istorie: copii ţinuţi la aer în cuşti sau trimişi prin poştă la bunici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii erau ţinuţi la aer în cuşti amplasate la ferestre FOTO ba-bamail.com
Copiii erau ţinuţi la aer în cuşti amplasate la ferestre FOTO ba-bamail.com

Istoria omenirii abundă în practici şi obieceiuri care pe cât de fireşti păreau la acea vreme, pe atât de absurde şi de ciudate par astăzi.

Cocaina ca medicament

Cocaina nu a fost văzută dintotdeauna drept un drog adictiv periculos, ci un medicament, fiind folosit pe post de calmant şi anestezic, dar şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate şi a reface vitalitatea, scrie ba-bamail.com. Cocaina a fost extrem de populară la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, încât efectele negative ale acesteia au fost, de cele mai multe ori, trecute cu vederea.

Totul a început de la exploratorii şi coloniştii europeni care au ajuns în America de Sud şi care au preluat obiceiul indigenilor de a mesteca frunze de coca. Ulterior, oamenii de ştiinţă au extras din plantă cocaina pură, sub forma unei substanţe cristaline albe, ale cărei efecte erau de zeci de ori mai puternice decât mestecatul frunzei.
Obiceiul consumului de cocaină a ajuns şi în SUA, fiind susţinut de figuri importante, precum chirurgul William Stewart Halsted şi chiar de întemeietorul psihanalizei, Sigmund Freud. Pe măsură ce cazurile de dependenţă şi efectele nocive ale acestui drog au ieşit la iveală, consumul de cocaină nu a mai fost la fel de popular, pentru ca în 1914 să fie scos în afara legii.

Copii trimişi colet

Trimiterea şi primirea de colete este o inovaţie ce a schimbat viaţa oamenilor de la începutul secolului trecut. Când acest serviciu a fost introdus în 1913, în SUA, unii părinţi au profitat de serviciile oferite de poştă pentru a-şi trimite copiii, asemeni unui colet, la bunici, având în vedere că, la vremea respectivă, livrarea prin poştă era mai ieftină decât un bilet de tren.

Un cuplu din Ohio, spre exemplu, şi-a trimis odrasla în vârstă de 8 luni, la bunicii aflaţi la doar câţiva kilometri distanţă, plătind 15 cenţi. Au existat mai multe cazuri de copii "făcuţi pachet" şi expediaţi prin intermediul factorilor poştali, practica fiind interzisă după câteva luni de către directorul poştei.

Fumatul în timpul sarcinii

În anii `40-`50, ţigările nu reprezentau un pericol pentru gravide. Totuşi, recomandarea era ca acestea să se limiteze la patru ţigarete pe zi, unii medici încurajându-le să fumeze pe tot parcursul sarcinii pentru a-şi "calma nervii". "Isteria" şi "nevroza" erau considerate mai periculoase decât fumul de ţigară.
Mai mult, s-a ajuns în situaţia în care producătorii de ţigarete puneau accent pe recomandările medicilor. Abia după ce a fost publicat un raport privind legătura dintre fumat şi cancerul pulmonar, în 1964, concepţia publică privind fumatul a început să se schimbe treptat.

Copii în cuşti

Cuştile pentru bebeluşi au fost inventate în 1922, fiind extrem de populare mai ales în anii '30. Totul ar fi început cu cartea "Îngrijirea şi hrănirea copiilor", publicată 1884 de către dr. Luther Emmett. Autorul recomandă cu tărie ca bebeluşii să fie "aerisiţi" pentru a li se "reînnoi şi purifica sângele". Cum nu toate mamele dispuneau de o grădină sau de o terasă, la ferestrele apartamentelor din SUA au început să fie instalate nişte cuşti în care erau puşi micuţii pentru a lua aer.
Până la finalul anilor `40, părinţii au renunţat la acest obicei ciudat, cel mai probabil din cauza problemelor de siguranţă.

Pustnicul din grădină

Aşa cum astăzi oamenii îşi decorează grădinile cu diverse statuete, de cele mai multe ori reprezentând pitici coloraţi, aşa în secolul al XVIII-a era o normalitate angajarea unui pustnic. Această practică era întâlnită mai cu seamă la cei bogaţi, care puneau la dispoziţia unor solitari căsuţe, colibe sau peşteri construite în grădini. Această practică ciudată a fost întâlnită mai ales în Anglia, Scoţia şi Irlanda. Potrivit lui Gordon Campbell, profesor de studii renascentiste la Universitatea din Leicester, aceşti pustinici erau în mare parte muncitori agricoli, îmbrăcaţi în costumul unui druid. Pustnicul ornamental a dispărut la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Mai puteţi citi:

Cele mai ciudate tratamente din trecut. Cum funcţiona trepanaţia, procedeul prin care pacientului i se făcea o gaură în craniu

Şarlatanul care a făcut avere cu transplantul de testicule de ţap. Gluma de la care a pornit o escrocherie de milioane de dolari

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite