Cei mai controversaţi candidaţi la primărie din judeţul Sălaj. Un condamnat penal vrea al patrulea mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Barou FOTO: Adevărul
Ioan Barou FOTO: Adevărul

Exclus din PNL şi demis din funcţia de edil al comunei Bocşa după ce a fost condamnat definitiv într-un dosar de corupţie, Ioan Barou speră să redevină primar chiar şi fără sprijin politic. El s-a înscris ca independent în cursa pentru Primărie.

Cu o condamnare penală definitivă la activ, fostul edil al comunei Bocşa, Ioan Barou, şi-a propus să recâştige fotoliul de primar, de această dată candidând ca independent.

Fost membru marcant al PNL Sălaj, Barou a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice, asimilat faptelor de corupţie, şi fals intelectual şi condamnat definitiv de către magistraţii Curţii de Apel Cluj, în toamna anului trecut, la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare condiţionată a pedepsei pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni.
Potrivit procurorilor, în calitate de primar, Ioan Barou, l-a ajutat pe fiul şi nora secretarului comunei să întocmească în fals dosarul pentru solicitarea unui subvenţii de la stat în vederea construirii unei locuinţe în baza OUG 51/2006. Cei doi tineri au obţinut, astfel, de la Ministerul Dezvoltării peste 50.000 de lei, angajându-se ca pentru aceşti bani să demoleze o casă veche şi să construiască una nouă.
În primă instanţă, primarul a primi patru ani de închisoare cu executare, însă în urma apelului formulat, Curtea de Apel Cluj a decis aplicarea unei pedepse mai blânde.
Obligaţi de prevederile statutului PNL să îl excludă din partid pe Barou, liderii organizaţiei judeţene, Lucian Bode şi Radu Căpîlnaşiu, declarau în urmă cu o lună că îl regretă pe fostul edil, care va rămâne “un apropiat al PNL”. Ba mai mult, cei doi lideri politici îşi exprimau convingerea că Ioan Barou va reuşi să câştige Primăria Bocşa şi ca independent. De altfel, liberalii nu şi-au desemnat vreun candidat pentru această comună.

Candidat cu dosar penal, propunerea PNL pentru Şimleu

Liberalii sălăjeni sunt convinşi că Septimiu Ţucaş va trage biletul câştigător la alegerile din 5 iunie. Vicepreşedinte al PNL Sălaj şi important membru al fostului PDL, Ţurcaş candidează pentru al patrulea mandat şi este trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, alături de alte şapte persoane, într-un dosar ce vizează infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii.
Anchetatorii îl acuză pe primar că în anul 2008, în calitate de membru al comisiei de fond funciar, a fost implicat în reconstituirea ilegală a unui drept de proprietate şi ar fi schimbat în mod ilegal şi nejustificat categoria şi calitatea unui alt teren pentru care urma  să fie reconstituit dreptul de proprietate. Acest din urmă teren a fost, mai apoi dezmembrat şi vândut, în scopul dezvoltării unor proiecte imobiliare şi a obţinerii de foloase materiale pentru sine şi pentru alţii. Valoarea totală a daunelor produse astfel oraşului Şimleu depăşeşte 400.000 de lei.
Pentru a respecta dispoziţia Curţii de Conturi privind recuperarea unei sume achitate de către Primărie, în 2007, fără bază legală, Ţurcaş s-a înţeles cu unul dintre inculpaţii din dosar să simuleze nişte contracţe de execuţie de lucrări cu o societate, susţin procurorii.
Lucrările nu au fost executate, dar au apărut în documente în mod nereal, ca fiind comandate şi recepţionate de către Primăria Şimleu. Instituţia a fost prejudiciată, astfel, cu 25.183 de lei, sumă achitată firmei prin dispoziţia edilului. În 2009, primarul ar mai fi aprobat plata a aproape 30.000 de lei pentru lucrări neexecutate.
Dosarul lui Septimiu Ţurcaş se află pe rolul Tribunalului Sălaj.

Acuzat de corupţie, primarul din Bălan speră la al cincilea mandat

Cu patru mandate în spate, dar şi cu un dosar penal pe rol, social-democratul Isaia Maghiar candidează din nou pentru Primăria comunei Bălan.
El este învinuit de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie (trei infracţiuni) şi conflict de interese. Potrivit anchetatorilor, edilul a dispus plata suplimentară către firma responsabilă cu furnizarea serviciilor de deszăpezire a sumei de 51.200 de lei, provenită din majorarea preţului iniţial al contractului încheiat în 2013. De asemenea, a prejudiciat bugetul comunei cu peste 140.000 de lei, după ce a dispus ca Primăria să nu calculeze penalităţi de întârziere pentru neexecutarea în termen a lucrărilor aferente unui contract de reabilitare drumuri.
Procurorii mai spun că Isaia Maghiar a dispus plata suplimentară către întreprinderea individuală reprezentată de consilierul său personal, cu care Primăria Bălan era în raporturi de muncă, a sumei de 1.000 de lei, provenită din majorarea preţului iniţial al contractului de la 10.000 lei, la 11.000 de lei. Ulterior, către aceeaşi întreprindere individuală, primarul a mai dispus plata a 4.900 de lei.
Primarul a fost mai întâi plasat în arest la domiciliu şi, ulterior, sub control judiciar. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Jibou.

Asociat în afaceri cu fostul primar condamnat penal

Tot din tabăra PSD vine şi omul de afaceri Dan Ghiurco, în prezent membru în Consiliul Judeţean Sălaj. Ghiurco este propunerea social-democraţilor pentru fotoliul de primar al oraşului Jibou, după ce fostul edil, PSD-istul Eugen Bălănean, a fost destituit din cauza unei condamnări penale pentru conflict de interese.
Ghiurco şi Bălănean sunt parteneri de afaceri, fiind asociaţi la SC Cubalceu SRL, societate al cărei nume apare într-un al doilea dosar penal întocmit pe numele ex-primarului. În dosarul amintit, aflat pe rolul Judecătoriei Jibou, lui Bălănean îi sunt aduse acuzaţii de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie, conflict de interese şi purtare abuzivă.
În 2012, Dan Ghiurco şi-a exprimat, în faţa Comitetului Executiv Judeţean al PSD, dorinţa de a fi candidatul formaţiunii politice pentru Camera Deputaţilor în Colegiul 3 Jibou, dar social-democraţii au ales să meargă pe mâna deputatului în funcţie, Iuliu Nosa. Pus pe plan secund, Ghiurco a luat în calcul să treacă în barca unui alt partid care să-i asigure sprijin în competiţia electorală. După ce a negociat cu cei de la “concurenţă”, inclusiv cu cei de la PP-DD, consilierul judeţean a decis, în cele din urmă, să nu părăsească partidul.

Vă mai recomandăm:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru ultima zi de depunere a candidaturilor luarea unei decizii în privinţa incompatibilităţii lui Radu Căpîlnaşiu

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite