Ceaiul de sânziene, leacul magic din bătrâni pentru multe afecţiuni grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscute şi sub numele drăgaica, floarea Sfântului Ioan ori smântânica, sânzienele sunt o plantă cu flori delicate, mici, de culoare alb-gălbui ori gaben aurii, ce răspândesc în jur o mireasmă de miere.

Această plantă ce creşte pe povârnişuri şi margini de drum, are proprietăţi vindecătoare remarcabile. În medicina populară, sânzienele albe sunt apreciate pentru proprietăţile lor diuretice, antispastice, antireumatice şi afrodisiace, fiind eficiente în caz de tulburări circulatorii, gută, icter, pleurezie, poliartroze şi reumatisme cronice. Şi sânzienele galbene au foarte multe proprietăţi tămăduitoare, datorită conţinutului chimic mult mai divers.

În scopuri terapeutice, este indicat să fie recoltate vârfurile înflorite ale tulpinilor, în toată perioada înfloririi, din luna iunie până în septembrie, după care se usucă la umbră, în straturi subţiri.

În cartea sa "Sănătate din farmacia Domnului", fitoterapeutul Maria Treben spune despre ceaiul de sânziene că ar curăţa rinichii, ficatul, pancreasul şi splina de factorii patogeni. "Cei ce suferă de tulburari ale sistemului limfatic ar trebui să bea zilnic din acest ceai. Este indicat şi în cloroză, hidropizie şi junghiuri intercostale. Se recomandă atât ca utilizare externă pentru a se trata afecţiunile de vezică urinară, rinichi, ficat, pancreas, glandă tiroidă, dar şi pentru uz intern, prin administrarea a două-trei căni de ceai zilnic, pentru a trata dermatoze cronice, petele pigmentare, furuncule", precizează Maria Treben.

Acest ceai este recunoscut ca fiind un sedativ uşor, dar şi un eficient antiseptic urinar. Pentru prepararea ceaiului, se foloseşte o linguriţă cu vârf de drăgaică la un 250 ml de apă, se opăreşte şi se lasă să stea puţin. Mai apoi se strecoară şi se bea din două în două ore, cu înghiţituri mici, pe parcursul zilei.

Este foarte eficient şi pentru întreţinerea tenului, compresele cu infuzie de sânziene fiind indicate pentru menţinerea elasticităţii pielii, dar şi pentru estomparea ridurilor fine.

Vă mai recomandăm:

Coada calului, leacul care ne scapă de transpiraţia abundentă a picioarelor

Cele mai eficiente remedii naturiste care vin de hac constipaţiei

Care sunt beneficiile uleiului de muşeţel şi cum se prepară acest leac-minune

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite