Cea mai grea capcană culinară în Postul Paştelui. De ce recomandă nutriţioniştii evitarea legumelor proaspete de la tarabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de postul Crăciunului, când meniul celor care aleg să ţină acest post este compus în mare parte din legume conservate, în Postul Paştelui marea tentaţie este să se apeleze la legumele proaspete de pe tarabă. Nu este foarte recomandat – avertizează nutriţioniştii.

Ridichi roşii, ceapă verde, roşii, castraveţi – toate se găsesc din abundenţă nu doar în magazine, ci şi pe tarabele din pieţe. Întrucât data din calendar se plasează în perioada primăverii, ne gândim că ele provin din serele din apropiere. Este fals – avertizează nutriţionistul Marius Călinici, care spune că e încă prea devreme pentru a avea pe tarabe legume din producţia autohtonă.

Prin urmare, ceea ce cumpărăm sunt, ca şi în sezonul rece, produse aduse din străinătate.

“Dacă ar fi să aleg între aceste legume proaspete, care este clar că nu au cum să provină din serele autohtone, ci sunt aduse de la mare depărtare şi tratate pentru a rezista drumului, şi legumele congelate, aleg în mod cert legumele congelate. Explicaţia – chiar dacă şi aceste legume sunt produse în altă parte, ele sunt congelate la maximum trei ore după recoltare, procedeu de conservare care păstrează vitaminele şi care nu presupune alte tratamente, cum se întâmplă în cazul legumelor proaspete, aduse de la mare distanţă. În concluzie, dacă ai de ales între o trufanda de origine incertă şi o mazăre sau o fasole congelată, alege produsul congelat!”, recomandă nutriţionistul Marius Călinici.

Nutriţionistul nu recomandă o excludere totală a acestor legume aşa-zise “timpurii”, ci o limitare a consumului lor şi înlocuirea cu legume congelate. “Riscurile vin şi din cantitate, iar în perioada de post, având în vedere că alimentele de origine vegetală sunt mai puţin săţioase, tentaţia este să mâncăm ma mult”, completează el.

Alimentele procesate industrial, de evitat


Medicul recomandă precauţie şi în privinţa alimentelor care “imită” produsele de origine animal (gen brânză de post, salam de post, pate de post), despre care spune că sunt “o păcăleală”. “În general, mâncarea de post este sigură doar atunci când este preparată de gospodină, pentru membrii familiei ei. Când intervine industrializarea, apar riscurile mâncării industrializate – mai exact nu ştim exact ce mâncăm”, avertizează el.

Postul nu este cură de slăbire

Medicul mai atrage atenţia că cei care ţin post nu vor pierde neapărat în greutate, riscul fiind chiar de a se îngrăşa. Explicaţia – ingestia unor cantităţi mai mare de mâncare pentru a obţine senzaţia de saţietate şi abuzul de carbohidraţi. “Postul este în primul rând o chestiune spiritual, nu o modă sau o ocazie pentru a face o cură de slăbire sau de detoxifiere. Este, dacă vreţi, o ocazie de a ne dovedi capacitatea de autocontrol asupra tentaţiilor, culinare în acest caz”, precizează el.

Vă mai recomandăm:

Cele mai mari cinci greşeli alimentare pe care le facem în post. Cum ne putem îmbolnăvi şi îngrăşa crezând că ne detoxifiem

Adevărul despre alimentele care ar stimula metabolismului şi arderile. Cum putem mânca şi slăbi în acelaşi timp

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite