Ce este turmericul şi la ce este bun. Cinci beneficii ale condimentului exotic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turmericul face parte din familia ghimbirului
Turmericul face parte din familia ghimbirului

Turmericul este un condiment exotic, folosit nu doar pentru că dă culoare şi o aromă aparte preparatelor, ci şi pentru proprietăţile sale terapeutice. Principalul condiment al bucătăriei indiene este considerat a avea beneficii majore pentru corpul uman.

Turmericul este un condiment de culoare galbenă spre portocalie, originar din India şi folosit ca element de bază în bucătăriile din Orientul Mijlociu şi din Asia de Sud-Est. Mai mult decât atât, în medicina ayurvedică şi în cea chinezească, turmericul este utilizat pentru tratamentul unor infecţii şi ale inflamaţiilor.

Iată câteva dintre beneficiile turmericului:

1. Un puternic antioxidant
Fenomenele oxidative şi cele reducătoare se numără printre cauzele îmbătrânirii şi a apariţiei unor boli. Turmenicul este considerat cel mai puternic antioxidant natural, neutralizând radicalii liberi ce provoacă îmbătrânirea organismului şi stimulând în acelaşi timp, enzimele antioxidante, scrie healthline.

2. Anti-inflamator eficient
Inflamaţia reprezintă o reacţie a sistemului imunitar la infecţii sau leziuni; în lipsa inflamaţiilor, agenţii patogeni precum bacteriile ar putea pune stăpânire pe corpul nostru şi ne-ar putea ucide. Dacă inflamaţia acută, pe termen scurt, este benefică, lucrurile se schimbă atunci când devine cronică şi atacă ţesuturile organismului. Inflamaţia cronică este cauză pentru multe boli. Turmericul, însă, are efecte anti-inflamatoare. Unele studii au arătat că turmericul poate reduce simptomele uveitei, o inflamaţie oculară ce afectează învelişul mijlociu al globului ocular, în timp ce altele susţin că administrarea zilnică de turmeric timp de câteva luni poate îmbunătăţi funcţia rinichilor în cazul pacienţilor cu inflamaţii renale, potrivit mnn.com.

3. Ajută digestia
Turmericul stimulează producţia de bilă în vezica biliară, ajutând, astfel, în digestie. Cercetările derulate de specialişti au evidenţiat că turmericul reduce simptomele balonării şi formarea excesivă de gaze, în acelaşi timp prevenind apariţia simptomului de colon iritabil.

4. Scade riscul de boli cardiace
Principalul beneficiu al turmercului când vine vorba de boli de inimă se referă la îmbunătăţirea funcţiei endoteliale. De asemenea, studiile au sugerat că poate ajuta la prevenirea acumulării de plăci ateromatoase, care pot înfunda arterele şi poate provoca atacuri de cord.

5. Îmbunătăţeşte memoria
Un studiu publicat în American Journal of Geriatric Psychiatry a dezvăluit că turmericul poate îmbunătăţi memoria pe termen scurt. Cercetătorii au evaluat un grup de 40 de adulţi cu vârste cuprinse între 50 şi 90 de ani, unii dintre ei luând zilnic, timp de 18 luni, o pastilă cu turmenic, iar alţii, o pastilă placebo. La finalul perioadei, s-a constatat că memoria şi atenţia persoanelor cărora li s-a administrat pastila cu turmeric s-a îmbunătăţit cu 28%.
Deşi nu se ştie cu exactitate motivul pentru care turmericul ajută memoria, specialiştii cred că totul se datorează proprietăţilor antiinflamatorii ale produsului.

Citiţi şi:

Care sunt beneficiile uleiului de muşeţel şi cum se prepară acest leac-minune

10 sfaturi esenţiale ca să ai un stomac sănătos. Semnele clare care trebuie să te trimită obligatoriu la doctor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite