Ce trebuie să ştii înainte de a adopta un câine. Şapte sfaturi ale celebrului Cesar Millan

Ce trebuie să ştii înainte de a adopta un câine. Şapte sfaturi ale celebrului Cesar Millan

Orientează-te către un adăpost pentru a salva viaţa unui câine FOTO Arhivă

Vrei să adopţi un câine? Poate fi un proces dificil dacă nu ştii de unde să începi, însă dacă te pregăteşti corespunzător vei transforma momentul într-unul interesant şi distractiv.

Dacă te gândeşti să adopţi un câine, trebuie să ai în vedere câteva detalii, spune celebrul specialist în comportament canin Cesar Millan.

Optează pentru un adăpost
Câinii din adăposturi sunt eutanasiaţi dacă nu îşi găsesc stăpâni; aceasta este o măsură ce ţine fie de politica locală, fie pentru a evita supraaglomerarea spaţiilor. Este important de reţinut, însă, că asta nu înseamnă că respectivele animale au o problemă. Tocmai de aceea, când luaţi decizia de a adopta un câine, orientaţi-vă mai întâi către un astfel de adăpost. Gestul ar putea salva o viaţă.

Consultă întreaga familie
Fiecare membru al familiei trebuie să fie de acord cu ideea de adopta un prieten blănos, iar acest lucru esenţial mai ales dacă deţineţi deja un câine. Aşadar, mergeţi toţi la adăpostul de animale şi acordaţi o atenţie sporită felului în care viitorul dvs. patruped se comportă în relaţie cu ceilalţi locatari ai adăpostului. Dacă nu se înţelege bine cu cei de acolo, este aproape sigur că nu o va face nici cu câinii tăi de acasă.

Mergi la o plimbare cu câţiva câini
Selectează doi-trei câini care îţi sunt pe plac, apoi roagă-i pe cei de la adăpost să te lase să mergi cu fiecare într-o scurtă plimbare, în lesă. 10 minute sunt suficiente pentru a afla o mulţime de detalii despre energia şi personalitatea patrupedului.

Ignoră câinele
La prima întâlnire cu un câine din adăpost, Cesar Millan recomandă să nu atingeţi animalulul, să nu îi vorbiţi şi nici să nu faceţi contact vizual. "Ignoră câinele, dar stai aproape de el, pentru a se obişnui cu prezenţa şi cu mirosul tău", spune el.

Evaluează nivelul de energie al animalului
Unul dintre cele mai importante aspecte de luat în calcul la selecţia patrupedului ţine de nivelul de energie al acestuia. Sfatul lui Cesar Millan este să alegi un câine mai puţin energic sau cel mult la fel de energic ca tine şi membrii familiei tale. "Compatibilitatea energiilor este mai importantă decât rasa", spune specialistul în comportament canin.

Alege un câine adult
Divorţul sau decesul stăpânilor poate lăsa un câine adult fără adăpost. De regulă, animalele aflate în situaţii de acest gen sunt bine educate, adaptate traiului în casă, liniştite şi obişnuite cu plimbările în lesă ori cu maşina.

Feţe zâmbitoare
Câinii sunt animale extrem de expresive, astfel că vei putea întâlni exemplare care "zâmbesc" pentru că sunt bucuroase să te vadă, adoptând, în acelaşi timp, o postură smerită a corpului, cu capul uşor plecat şi priviri aruncate pe furiş. Specialiştii în comportament canin îl numesc "rânjet supus", un gest manifestat atunci când se simt extrem de umili. Unii oameni interpretează un astfel de comportament ca fiind ameninţător, având în vedere că ridicându-şi buzele, animalul îşi expune dinţii. În realitate, însă, patrupezii vor să transmită exact opusul.

Vă mai recomandăm:

Pericolul alergiilor la câini. Care sunt cele mai frecvente simptome

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: