Ce trebuie să ai pentru a fi ”cool” de 1 Martie. Mărţişoarele care combat kitsch-ul

Ce trebuie să ai pentru a fi ”cool” de 1 Martie. Mărţişoarele care combat kitsch-ul

Mărţişoare din mărgele, făcute de Florica Cristea, din Cizer FOTO Adevărul

În locul deja banalizatelor mărţişoare aurii, aurii ori colorate strident, anul acesta puteţi purta mărţişoare cu pene de bibilică şi busuioc sau puteţi chiar să aveţi un mărţişor pe care, dacă vi se face poftă, puteţi să-l şi mâncaţi.

Este propunerea expozanţilor celei de-a şasea ediţii a Târgului de Mărţişoare Tradiţionale de la Zalău, care a adunat în sala Dialoguri Europene de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj 180 de participanţi.
Raposdul popular Ileana Graţiana Pop, din Ciumărna, propune pentru ziua de 1 Martie de anul acesta mărţişoare bazate exclusiv pe materiale din gospodăria tradiţională. ”Busuiocul, spre exemplu, n-ar trebui să lipsească de pe un mărţişor, pentru că e o plantă sfântă, prezentă în toate momentele importante din viaţa omului”, explică ea.


Rapsodul promovează, şi în acest an, mărţişorul ”Moşulică”, făcut din lână, lemn de adâlmoc şi busuioc”. ”Tot ce conţine Moşulică ăsta, fetele şi femeile purtau legat de colţul batiste, în buzunar, veşnic. Lâna albă era obligatorie mai ales de prin 23 - 24 februarie până în 9 martie. Se purta în buzunar, să nu te prindă baba Marţolea (noi nu ştiam de nici o babă Dochia) fără lână albă, că altfel te punea să o speli pe cea neagră. Mărgeaua de adălmoc se poartă ca să nu fii deocheat. Pietrele colorate te protejează de natura potrivnică, mai ales de trăznete, iar busuiocul uscat nu te lasă să calci în urmă rea”, explică femeia.


Pentru persoanele mai cochete, ea recomandă mărţişorul cu pană de bibilică, care are un colorit frumos şi este, în acelaşi timp, un material natural.


Mărţişoare dulci de la Şimleu


Pentru pofticioşi, Centrul de Educaţiei Incluzivă din Şimleu Silvaniei a venit cu o întreagă ”cofetărie”: mărţişoare – acadea, făcute din bomboane gumate, coşuleţ cu ouă de ciocolată, brioşe prezentate ca mărţişor şi alte bunătăţi ”accesorizate” cu şnurul alb-roşu. La câţiva metri de standul de la Şimleu, elevii Liceului Tehnologic ”Voievodul Gelu” din Zalău au pregătit mărţişoare din turtă dulce, modelată în cele mai diverse forme, la preţul de numai un leu.


Agent de marketing în miniatură


Pentru cei nehotărâţi ce să aleagă, ajutorul a venit la această ediţie de la Denisa, o copilă de 9 ani cu ochi negri strălucitori şi cu o volubilitate molipsitoare. Ca un veritabil agent de marketing, copila i-a îndrumat pe mai toţi vizitatorii spre standul şcolii din Năpradea, de unde este şi ea, care a devenit, în scurt timp, cel mai aglomerat loc din încăpere. O întreagă echipă de pici prelua, la stand, clienţii, tentându-i cu o ofertă de nerefuzat: trei mărţişoare făcute de ei, la preţul de 5 lei, pe lângă care primeşti şi unul gratis.

Vă mai recomandăm:

Povestea lui Moşulică, mărţişorul care te apără de deochi, de fulgere şi „urma rea”. Obiectul-unicat e studiat şi de UNESCO


 

Fetițe de la Școala ”Porolissum” FOTO Adevărul

Imagini din aceeasi galerie
  • Fetițe de la Școala ”Porolissum” FOTO Adevărul
  • Mărțișoare dulci de la Liceul Voievodul Gelu FOTO Alina Pop
  • Mărțișoare dulci de la Șimleu FOTO Alina Pop
  • Ileana Grațiana Pop a venit și cu un ucenic, Alexandru FOTO Alina Pop
  • Mărțișor cu pană de biblică, făcut de rapsodul din Ciumărna FOTO Alina Pop
  • Copiii din Năpradea FOTO Alina Pop
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările