Ce să mănânci pentru a avea ochi sănătoşi. Alimente la îndemână care îţi vor îmbunătăţi vederea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O alimentaţie bogată în legume şi fructe face minuni pentru vedere FOTO Arhivă
O alimentaţie bogată în legume şi fructe face minuni pentru vedere FOTO Arhivă

Pentru că ochii sunt expuşi zilnic unui grad ridicat de stres, medicii oftalmologi recomandă să includem în alimentaţie anumite fructe şi legume care ne îmbunătăţesc vederea.

Vitaminele, mineralele şi acizii graşi Omega 3 sunt esenţiali pentru o vedere bună, susţin oftalmologii. Acestea se regăsesc în diferite alimente, care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică.

Vitamina A

Vitamina A este una dintre cel mai important nutrient pentru menţinerea sănătăţii ochilor, având efect lubrifiant. Lipsa de lubrifiere cauzează ochi uscaţi, iritaţi şi vedere slabă pe timp de noapte. Această vitamină se regăseşte în principal în legumele şi fructele care conţin beta-caroten: morcovi, cartof dulce, spanac, caise, pepene, kaki, mango, varză, broccoli, ficat de vită, ficat de pui, ulei de peşte, unt, ouăle.

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant care protejează cristalinul şi combate apariţia glaucomului. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, radicalii liberi pot determina degradarea vederii şi apariţia bolilor oftalmologice. Vitamina C luptă împotriva acestor compuşi chimici dăunători sănătăţii, motiv pentru care este recomandat să mâncaţi legume şi fructe crude: ardei roşu sau galben, căpşune, citrice, kiwi, roşii, avocado, broccoli, papaya.

Acizi graşi Omega-3

Consumul acestor acizi graşi nesaturaţi are multiple efecte pozitive asupra sănătăţii. Un studiu realizat în 2005 arată că Omega-3, fie din peşte, fie din legume, este esenţial pentru sănătatea ochilor, jucând un rol cheie în dezvoltarea vederii copiilor. Surse excelente de Omega-3 sunt nucile, tahini, peştele (somon, ton roşu, plătică, hering, macrou, hamsii, sardine), ulei de seminţe de in, seminţe de chia

Luteină şi zeaxantină

Luteina şi zeaxantina sunt singurii carotenoizi care se găsesc în retină şi cristalin, având rol de protejare a ochilor de stresul oxidativ. Sunt, de fapt, doi dintre cei mai buni prieteni ai ochilor, acţionând ca un filtru UV şi protejând vederea de efectele negative ale expunerii îndelungate la radiaţiile solare. Se găsesc în zucchini, varza de Bruxelles, broccoli, gălbenuş de ou, porumb, mazăre, salată, pepene galben, mango.

Mai puteţi citi:

Ochelarii de la tarabe, pericol pentru vedere. Ce ne recomandă oftalmologul

Ochelari sau lentile de contact? Sfaturi utile despre cum să facem alegerea corectă pentru o vedere sănătoasă

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite