Ce se întâmplă dacă vă pierdeţi cardul de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele şi cabinetele medicale s-au dotat cu cititoare de carduri
Spitalele şi cabinetele medicale s-au dotat cu cititoare de carduri

Peste o sută de sălăjeni şi-au pierdut deja cardul de sănătate. Eliberarea unui nou card pentru cei aflaţi în această situaţie este condiţionată de plata unei taxe.

Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj,  la nivelul Sălajului au fost declarate pierdute, până acum, 120 de carduri de sănătate. Alte 10 au fost declarate furate, şase – distruse, opt – cu eroare de tipărire, iar în 12 cazuri a intervenit o schimbare în numele titularului. De asemenea, 20 de carduri au fost refuzate din motive religioase, situaţie în care persoanele în cauză trebuie să solicite de la CJAS eliberarea unei adeverinţe care să le ateste calitatea de asigurat. Adeverinţa se reînnoieşte la trei luni.
Cei care îşi pierd sau deteriorează cardul pot obţine, contracost, unul nou, parcurgând următoarele etape: completează o cerere la CJAS, la care ataşează o copie a cărţii de identitate şi documentul din care rezultă că a achitat contravaloarea noului card, 15,5 lei (în cont RO39TREZ7005069XXX000433 TREZORERIA CENTRALA BUCURESTI sau la casieria CJAS).


Asiguraţii pot solicita lămuriri privind cardul la numărul de telefon 0800800950.


Reamintim că, începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional devine obligatoriu de prezentat de către asiguraţi tuturor furnizorilor de servicii medicale când solicită un serviciu medical. Cardul devine, astfel, singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate.Iniţializarea cardului se poate face la nivelul tuturor furnizorilor de servicii medicale, cu excepţia farmaciilor şi furnizorilor de dispozitive medicale. Asiguraţii vor trebui să-şi aleagă un cod PIN format din patru cifre pe care să-l memoreze şi să-l folosească de fiecare dată când când apelează la un furnizor de servicii medicale în vederea obţinerii unui serviciu.


”Asiguraţii trebuie să înţeleagă că acest card are menirea de a eficientiza sistemul de asigurări de sănătate şi nu de a bloca accesul asiguraţilor la servicii medicale. Cardul dă dreptul să se controleze modul cum sunt utilizaţi banii în sistem, de unde vor fi decontate doar acele servicii medicale care vor fi validate pe baza cardului. În situaţia în care un asigurat nu prezintă cardul când solicită un serviciu medical şi dacă doreşte obţinerea serviciului în acel moment, trebuie să plătească serviciul obţinut, respectiv consultaţia, investigaţiile paraclinice, reţeta”, a declarat joi, 30 aprilie, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJAS, Marius Tăutu.


În situaţia în care o persoană solicită un serviciu medical şi nu este asigurată, va beneficia doar de pachetul minimal de servicii. Îacest caz, nu poate beneficia de investigaţii paraclinice, medicamente în regim compensat sau gratuit din sistemul de asigurări de sănătate, ci doar contra cost.

Vă mai recomandăm:

Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite