Ce se întâmplă în corpul uman după moarte. Principalele transformări prin care trece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corpul trece printr-o serie de schimbări după moarte
Corpul trece printr-o serie de schimbări după moarte

Imediat după ce omul îşi dă ultima suflare, corpul acestuia trece printr-o serie de transformări care se produc în ritm alert.

Natura nu este deloc "prietenoasă" cu corpul uman după moarte. Ca urmare, până şi omul timpuriu a ştiut că trebuie să asigure o distanţă considerabilă între spaţiul în care trăieşte şi cel în care erau îngropate cadavrele. Cercetătorii au stabilit că după moarte trupul trece printr-o serie de modificări, unele mai puţin cunoscute.

Celulele produc enzime

Procesul de descompunere a cadavrului începe la doar câteva minute după ultima suflare. Când inima încetează să mai bată, intervine algor mortis, etapă în care corpul se răceşte până atinge temperatura mediului înconjurător. Cum oxigenul nu mai ajunge la celule, acestea mor şi produc enzime, favorizând dezvoltarea unui mediu propice bacteriilor. Acest lucru va declanşa procesul de descompunere.

Palid şi purpuriu

Gravitatea îşi pune amprenta asupra corpului uman încă din primele momente după moarte. Culoarea pielii devine tot mai albă, iar pentru că circulaţia sângelul s-a oprit, celulele roşii se deplasează către părţile corpului care sunt cele mai apropiate de sol, unde se formează cheaguri şi noduli. Această etapă este cunoscută în termeni ştiinţifici drept livor mortis, când partea inferioară a corpului capătă o nuanţă purpurie-roşiatică.

Corp rigid timp de 48 de ore

Rigiditatea postmortală - rigor mortis - se instalează în maxim patru ore de la deces. Corpul îşi pierde elasticitatea, iar muşchii înţepenesc progresiv, pe fondul modificărilor chimice. După 36–48 de ore, muşchii se relaxează, iar corpul devine mai moale.

Organe "digerate"

Bacteriile anaerobe care se află în tractul gastrointestinal încep să "mănânce" organele. Enzimele din pancreas fac ca organul să înceapă să se "digere". Procesul numit putrefacţie este unul urât mirositor, întrucât bacteriile responsabile eliberând putresceină şi cadaverină.

Citiţi şi:

Cinci maladii mortale ce pot fi prevenite prin vaccinare. Boala care l-a paralizat pe un celebru preşedinte american

Patru maladii mortale şi mai puţin cunoscute. Cum se transmite boala care ucide 80% dintre pacienţi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite