Ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a primi locuinţă socială

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a primi locuinţă socială

Blocul C3 din Dumbrava este unul dintre blocurile de locuinţe sociale din Zalău FOTO Arhivă

Primăria Zalău a modificat, printr-un proiect de hotărâre supus luni aprobării consilierilor locali, criterii de acordare a locuinţelor sociale existente în fondul locativ al municipiului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit proiectului de hotărâre, astfel de locuinţe pot primi persoanele şi familiile evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari, tineri cu vârsta de până la 35 de ani, tineri proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizi şi persoane cu handicap, pensionari, veterani şi văduve de război, eroi ai Revoluţiei din 1989, persoanele care şi-au pierdut locuinţele în catastrofe naturale sau accidente, dar şi alte cazuri speciale. Solicitanţii trebuie să îndeplinească şi o condiţie referitoare la venit, adică să nu aibă un venit mediu lunat net pe persoană peste nivelul câştigul salarial mediu net lunar pe economie.


Pentru că întotdeauna locuinţele disponibile sunt mai puţine decât doritorii, au fost stabilite şi criterii de departajare a solicitanţilor. Astfel, şanse mai mari la un punctaj mai bun au cei care locuiesc acum înghesuiţi într-un spaţiu locativ mic, cele mai multe puncte, cinci, acordându-se în cazul celor care au mai puţin de 5 metri pătraţi de spaţiu pe persoană. Dacă în acel spaţiu locuieşte şi o altă familie, mai primesc un punct, iar pentru fiecare copil din familie se mai acordă câte un punct.


La criteriul privind starea civilă, cel mai mare punctaj, de 4 puncte, se acordă familiilor monoparentale, iar la cel referitor la sănătate, maximul este de 5 puncte şi se acordă persoanelor încadrate în gradul I de handicap sau invaliditate. La capitolul venituri, cel mai bine se punctează un câştig cuprins între 300 şi 450 de lei, în timp ce dacă ambii soţi au loc de muncă se acordă alte 5 puncte. Contează la dosar şi dacă solicitantul se află într-o situaţie de risc social, cele mai multe puncte, 5, acordându-se pentru victimele violenţei domestice.

Ultimul criteriu este cel al vechimii cererii, maximul posibil de puncte fiind 2,5, care se acordă pentru cei care aşteaptă de mai bine de cinci ani să primească o locuinţă socială.


Municipalitatea a stabilit şi criterii de depunctare. Astfel, solicitanţii pierd 6 puncte dacă a mai stat într-o locuinţă socială şi a cauzat stricăciuni locuinţei sau clădirii respective. Alte 6 puncte pierde dacă a avut un comportament care a făcut imposibilă convieţuirea sau a împiedicat folosirea normală a locuinţei şi încă 6 dacă nu a respectat clauzele contractuale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările