Ce se ascunde în spatele unei dureri de ureche la copii. Pericolul unei otite tratate necorespunzător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Otita este una dintre afecţiunile frecvente ce apar la copii. Poate fi de mai multe tipuri, în funcţie de localizare, şi este asociată, de cele mai multe ori de durere şi o senzaţie de disconfort.

Deşi este un organ de mici dimensiuni, urechea este formată din trei porţiuni anatomice, infecţia putând apărea la oricare din ele. Dr. Anamaria Matioc, medic primar ORL în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, spune că în cazul otitelor externe, apărute la pavilionul auricular şi conductul auditiv extern, durerea şi o eventuală otoree purulentă sunt principalele simptome de boală. “Otita externă este extreme de dureroasă. Frecvent, este vorba despre o infecţie bacteriană, care se întâmplă atunci când copilul îşi bagă degetul în ureche sau când face baie în băi publice, ce unde poate lua microbul”, explică medicul.

Potrivit acestuia, otita medie, deşi este o boală acută, poate da o simptomatologie variată, de la senzaţia de ureche înfundată, cu hipoacuzie, la durere şi febră. Dr. Matioc recomandă părinţilor să apeleze la medic atunci când observă că al său copil nu aude la fel de bine. “Dacă adultul poate descrie senzaţia de ureche înfundată, nu acelaşi lucru îl poate face un copil, şi atunci putem vorbi despre o otită ascunsă. De aceea părintele trebuie să fie foarte atent şi să îl ducă pe cel mic la un control dacă sesizează că trebuie să îi spună de două ori acelaşi lucru pentru a fi înţeles”. La otita medie congestivă apare şi durerea, una intensă, însoţită de febră, iar în cazul unei evoluţii nefavorabile poate apărea chiar perforaţia de timpan.

Extrem de dureroasă, spune medicul ORL, este şi otita medie gripală, o afectare a membranei  timpanului: “Se produc nişte flictene pe timpan, adica mici depozite cu ţesut sero-sanguinolent, care atunci când se rup determină o otoree sanguinolentă, care îi sperie pe părinţi şi îi trimite imediat cu copilul la specialist”.

Copiii sunt predispuşi la otite, subliniază dr. Anamaria Matioc, în multe cazuri această afecţiune apărând ca o complicaţie a unor infecţii acute de tract respirator: “Copiii se îmbolnăvesc şi astfel îşi creează imunitatea . Trebuie, însă, să tratăm corect şi atent infecţiile acute de tract respirator, pentru ca să nu apară complicaţii în zona urechii. Dacă un copil a fost răcit şi după ce se vindecă sesizăm că ne răspunde mai greu, poate fi un semn de otită medie acută seroasă şi se impune un control ORL”. Dacă nu este tratată corespunzător, pot apărea complicaţii, cea mai des întâlnită fiind hipoacuzia, care îl poate împiedica pe copil să dobândească achiziţiile specifice vârstei, avertizează medicul.

Citiţi şi:

Ce este frenul lingual scurt şi ce probleme poate genera. „Copiii se confruntă cu o erupţie dentară defectuoasă, respectiv cu tulburări de vorbire“

Beţişoarele de curăţat, marele duşman al urechilor noastre - explicaţia medicilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite