Cât de periculoasă este rubeola pentru fătul nenăscut: „Poate provoca moartea sau defecte congenitale“

Cât de periculoasă este rubeola pentru fătul nenăscut: „Poate provoca moartea sau defecte congenitale“

Boala poate fi prevenită prin vaccinare

Rubeola - cunoscută şi sub denumirile de pojar german sau pojarul de trei zile - este o afecţiune infecţioasă contagioasă care face parte din categoria bolilor copilăriei. Totuşi, poate apărea şi la adulţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Boala se răspândeşte prin infectarea cu virusul rubeolic, acesta transmiţându-se pe calea aerului, prin tuse, strănut sau chiar conversaţie, ori transplacentar, în infecţia congenitală.

Medicul epidemiolog Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, explică faptul că simptomele includ febră 38-38,5 grade Celsius, alterarea stării generale, cefalee, oboseală, inflamarea ganglionilor de o parte şi de alta a gâtului şi refuzul alimentaţiei.

Potrivit medicul sălăjean, vârsta este determinanta majoră a severităţii rubeolei. În general, este o boală inofensivă, prezentă în forme uşoare la copii, dar cu simptome mai agresive la adulţi.

"Incubaţia variază de la 14 la 21 zile, majoritatea infecţiilor fiind inaparente sau subclinice. Durata invaziei este de până la patru zile. Perioada eruptivă începe cu o iritaţie a feţei care se extinde pe piept, torace şi apoi pe întreg corpul. Erupţia este acompaniată de coriză uşoară, conjunctivită, febră şi evoluează rapid. Semnul cel mai caracteristic îl reprezintă inflamarea ganglionilor. La adolescente şi femei, pot să apară poliartrite la degetele mâinilor", precizează specialistul, adăugând că nu există un tratament pentru rubeolă, boala vindecându-se de la sine în câteva zile.

În acest sens, bolnavii vor fi izolaţi la domiciliu timp de 7-10 zile, cu repaus la pat, hidratare corespunzătoare, tratament simptomatic al febrei şi administrarea de soluţii calmante la nivelul tegumentelor.

O forma gravă a bolii o constituie rubeola congenitală, infecţia virală ce se transmite de la mamă la făt. "Fetusul prezintă un risc înalt de dezvoltare a rubeolei congenitale severe, cu sechele definitive, prin infecţie transplacentară, în cursul rubeolei materne, contractate în perioada iniţială a gravidităţii", explică dr. Marincaş.

Aceasta menţionează că în gestaţia precoce, boala duce la moartea fătului sau naştere prematură cu defecte congenitale: "Boala neonatală se caracterizează prin greutate mică la naştere, creştere simultană în volum a ficatului şi a splinei, pete cauzate de rupturi capilare şi inflamaţia ţesutului osos. Defectele congenitale le includ pe cele cardiace, microcefalie, cataractă şi microftalmie, iar sechelele tardive se caracterizează prin surditate, retard mental, tulburări tiroidiene, diabet, leziuni degenerative cerebrale şi autism".

Rubeola, în toate formele ei, poate fi prevenită prin vaccinare.

Citiţi şi:

Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân. „Descoperit în fază incipientă este tratabil“

5 mituri despre vaccin şi adevărul din spatele acestora

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările