Castelul crimelor de la Treznea, întabulat de primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria comunei Treznea a început demersurile de întabulare a Castelului Bay, cunoscut ca şi "castelul crimelor", fiind considerat simbolul atrocităţilor petrecute în localitatea sălăjeană în 9 septembrie 1940, când peste 90 de localnici au fost măcelăriţi de armata ungară.

Demersul primăriei vine după ce, pentru prima oară în ultimii ani, la comemorarea a 72 de ani de la masacru, autorităţile judeţene şi cele locale au ajuns la un consens privind reabilitarea castelului, în condiţiile în care, până acum, o parte a localnicilor au făcut presiuni pentru a determina demolarea clădirii. Săptămâna aceasta, prefectul judeţului, Filonaş Chiş, a făcut o vizită la faţa locului, pentru a vedea ce s-a mai făcut de la precedenta întâlnire. "Reabilitarea castelului pe bani europeni ar putea da o nouă imagine comunei. Ştiu că e o situaţie extrem de sensibilă, dar trebuie să găsim o soluţie pentru că istoria nu se poate şterge”, a declarat prefectul.

Emanoil Stanciu, primarul comunei, a precizat că în acest moment se fac demersuri pentru întăbularea imobilului şi a terenului aferent. Potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului, în urma discuţiei s-a convenit ca după finalizarea acestor proceduri să se propună Consiliul Local Treznea să îşi dea acordul de principiu pentru reabilitarea castelului, şedinţă la care va participa şi prefectul judeţului. Pasul următor va consta în identificarea resurselor financiare pentru efectuarea expertizei tehnice. La întâlnire au participat şi o parte dintre consilierii locali.

Castelul din Treznea este unic nu doar în Transilvania, ci în vechiul Imperiu Austro-Ungar. Castelul, construit pe la mijlocul secolului al XIX-lea, este în stil neo-baroc. Corpul familiei, care cuprindea şi birourile, era unit cu corpul în care locuia soţia printr-o replică a Punţii Suspinelor din Veneţia. Unicitatea clădirii este reprezentată şi de faptul că stilul eclectismului neo-baroc, gotic, este amestecat cu acela mai nou, ţărănesc. Ţăranii, lucrând acolo, şi-au lăsat influenţa ancestrală în toate elementele. Acum toată stucatura a dispărut, din vechiul castel mai rămânând în picioare doar aporximativ 30 la sută din structura iniţială.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite