Cele mai ciudate case din România: „Castelul Ciorii”, casa izolată de lume a arhitectului Károly Kós

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa a fost construită după 1914 FOTO wikipedia.org
Casa a fost construită după 1914 FOTO wikipedia.org

Un castel în miniatura, cu o arhitectură aparte, realizat în mare parte din piatră, stă ascuns, izolat de lume, între dealurile Călatei, în Sălaj. Casa a aparţinut familiei arhitectului Károly Kós, de al cărui nume se leagă clădiri importante din Budapesta şi Cluj-Napoca.

Timişorean la origine, Károly Kós a fost un arhitect germano-maghiar, scriitor, grafician, etnograf şi politician exponent al transilvanismului din Austro-Ungaria şi România. La începul Primului Razboi Mondial s-a mutat la Stana, comuna Almaşu (judeţul Sălaj), unde şi-a construit o casă numită Varjúvár (Castelul Ciorii), într-un stil unic.


Casa are aspectul unui castel, clădit din piatră, într-un loc izolat, la care nu se poate ajunge cu maşina. Ea a servit şi ca atelier de lucru pentru Kós, de al cărui nume se leagă clădiri istorice impozante, cum ar fi Parohia Reformată Óbuda din Budapesta, biserica romano-catolică din Jászberény, pavilioanele Grădinii Zoologice din Budapesta, biserica reformată din Cluj-Napoca (Biserica cu Cocoş) şi multe altele. De numele lui se leagă şi restaurarea în anii 1940 a casei natale a lui Matia Corvin din Cluj.


Potrivit wikipedia.org, Kós a locuit la Stana până în 1944, când a fost jefuită, iar arhitectul s-a refugiat la Cluj, unde s-a alăturat familiei. Aici devine director al Asociaţiei Economice Ungaro-Transilvănene. Ca politician a fost preşedintele Uniunii Populare Maghiare (Magyar Népi Szövetség, MNSz) şi mai apoi membru în Parlamentul României între 1946 – 1948. Kós a predat la Facultatea de Agricultură din Cluj până în 1953, unde a ocupat şi postul de decan în anul universitar 1945 – 1946. A murit pe 25 august 1977  la Cluj.


Casa există şi astăzi.

Vă mai recomandăm:

FOTO Clădirile cu care nu ne mândrim. Ce n-a distrus comunismul, s-a distrus imediat după Revoluţie

„Monumentul robinetului necunoscut” de la Zalău: un colos metalic ce aminteşte de comunism

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite