Care este secretul unei vieţi de nota 10. Află povestea a cinci tineri care îl ştiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei cinci absolvenţi ai CNS sunt singurii din Zalău care au terminat anul acesta liceul cu media 10
Cei cinci absolvenţi ai CNS sunt singurii din Zalău care au terminat anul acesta liceul cu media 10

Cinci tineri – patru fete şi un băiat – se pot lăuda că ştiu care este secretul unei vieţi de nota 10, după ce au încheiat 12 ani de şcoală cu media perfectă.

Sunt extrem de departe de imaginea clasică a elevului tocilar. Din contră, fetele par coborâte de pe podiumurile de prezentare, iar băiatul iar putea trece drept un tânăr de… Dorobanţi. În ciuda aparenţelor înşelătoare, în dreptul numelor lor apar în catalog doar medii de 10, în toţi cei patru ani de liceu, pe care - întâmplător sau nu - toţi cinci i-au făcut la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău. Rândurile de mai sus îi descriu, succint, pe cei cinci şefi de promoţie de la CNS care au încheiat cu media 10 tot liceul, singurii, de altfel, din oraş care au reuşit această performanţă.

Olimpic de carieră


Singurul băiat din acest cerc exclusivist al elevilor de nota 10 este Vlad Druţă, absolvent al clasei de filologie – XII I. Pentru el, a fi primul este deja o obişnuinţă, după ce a absolvit şi şcoala gimnazială tot ca şef de promoţie şi după ce a ajuns să fie, în ultimii cinci ani, „abonat” la premiile Olimpiadei Naţionale de Istorie. De altfel, premiul I obţinut chiar anul acesta i-a asigurat deja un loc la facultate, aşa că Vlad se poate considera deja student la Facultatea de Drept de la Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj Napoca, dar şi la Studii de Securitate (Facultatea de Istorie) de la aceeaşi universitate, fiind decis să le urmeze pe amândouă.



"Secretul" lui în obţinerea acestor performanţe la şcoală este "să te pregăteşti pentru fiecare zi de şcoală, plus o oarecare ambiţie, dar nu dusă la extrem". El recunoaşte că, spre deosebire de colegele sale, lui i-a fost mai uşor să ia note maxime, întrucât a fost în clasa de filologie, ceea ce înseamnă că, cel puţin în ultimii doi ani, a... scăpat de materiile la care este mai greu să iei nota 10: matematică, fizică, chimie.

Alexandra Mureşan – poeta de la mate – info

Elevă de nota 10 de când se ştie, Alexandra Mureşan spune că a ajuns să-şi încheie socotelile cu şcoala doar cu medii de 10 muncind. „Am învăţat dintotdeauna cu plăcere, aşa că la mine învăţatul a devenit ca un fel de reflex. Şi nu am învăţat pentru note, am învăţat ca să aflu lucruri noi”, ne spune Alexandra, care mărturiseşte că a ajutat-o mult şi faptul că a citit foarte multe cărţi, iar informaţiile aflate din acele cărţi au ajutat-o de multe ori şi la şcoală.

Vlad Druţă
Alexandra Mureşan

Dovadă că cititul a ajutat-o este şi faptul că, deşi este absolventă a clasei de mate-info bilingv engleză, a excelat şi la limba şi literatura română, fiind premiantă timp de cinci ani consecutiv la Olimpiada Naţională şi scriind, atunci când are timp, poezii (anul trecut a luat Marele Premiu la un concurs de creaţie literară organizat la Zalău). Nu s-a decis încă unde va merge la facultate, oscilând încă între Drept şi Litere.

Ioana Ardelean, realista de nota 10

Ioana Ardelean este încă un exemplu că pot lua doar note de 10 şi elevii de la profilele reale. Mare amatoare de matematică şi de ştiinţe exacte, Ioana îşi explică rezultatele prin faptul că i-a plăcut întotdeauna şcoala. „Când vezi că poţi şi că, dacă îţi dai silinţa, nu e atât de greu să fii elev de nota 10, te simţi motivat”, spune ea, recunoscând că stimulator este şi faptul că nota 10 nu este chiar pentru oricine.

Ioana Ardelean

Chiar dacă se pregăteşte acum de bacalaureat, Ioana face pregătire şi pentru admiterea la Politehnica din Cluj (Facultatea de Automatică şi Calculatoare), unde va da examen din matematică. Ia în calcul şi varianta de a studia Informatica la UBB.

Andrada Bologa, admisă deja la două facultăţi din Anglia

Dacă ar vrea, Andrada Bologa ar putea scăpa de emoţia admiterii la facultate, fiind deja acceptată la două prestigioase instituţii universitare din Marea Britanie. Nu este, însă, convinsă, că nu ar prefera să înveţe din toamnă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, aşa că încă îşi păstrează familia şi prietenii în suspans. „Mi-am confirmat deja locul la Imperial College of London, dar mă mai gândesc”, spune tânăra, obişnuită şi ea cu succesul atât de la şcoală, unde nu a avut decât medii de 10, cât şi de la Olimpiada Naţională de Chimie, unde a obţinut în fiecare an menţiune sau premiu special.



Pentru a ajunge la aceste rezultate, Andrada spune că a "plătit" cu "multă muncă şi devotament, dar fără a renunţa la distracţie şi la prieteni". "M-a ajutat foarte mult faptul că am participat la foarte multe olimpiade. Înveţi, astfel, cum să înveţi eficient, cum să îţi organizezi timpul", explică ea.

Alexandra Pop, medic în devenire


Pentru Alexandra Pop, faptul că a ajuns să termine liceul cu 10 pe linie are în spate „multă muncă, mult timp sacrificat, multă stăruinţă”. Ea spune că a renunţat chiar şi la a mai participa la olimpiade pentru a avea mai mult timp să se pregătească pentru ore, dar mai ales pentru facultatea pe care şi-a ales-o: Medicina.

Andrada Bologa
Alexandra Pop

A ales să dea admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj pentru că ea consideră că „pentru medicină România este o opţiune foarte bună, mai ales facultatea de la Cluj”.


Rezultatele mai slabe decât în anii anteriori

13 absolvenţi ai CNS promoţia – 2012 au încheiat cursurile clasei a XII-a cu media 10, cinci dintre ei cu media perfectă pe toţi cei patru ani de liceu. Chiar dacă pot părea fantastice, aceste rezultate sunt, de fapt, semnificativ mai slabe decât anii anteriori, când numărul absolvenţilor de nota 10 a fost şi mai mare. În 2010, colegiul a uimit o ţară întreagă cu cele 36 de medii de 10 cu care tot atâţia elevi au încheiat clasa a XII-a (din care 27 dintr-o singură clasă!), anul trecut 27 de absolvenţi reuşind media perfectă. În 2010, au fost cinci şefi de promoţie (cu 10 în toţi cei patru ani de liceu), iar anul trecut au fost opt.

Directorul colegiului, Vasile Bulgărean, spune că promoţia 2012 iese în evidenţă cu rezultatele foarte bune obţinute de absolvenţi la olimpiadele naţionale, rezultatele ce confirmă – în opinia sa – valoarea acestor tineri. „Au venit cu rezultate foarte bune din şcoala generală, pleacă cu rezultate foarte bune. Sunt copii foarte buni, cărora nu le e frică de confruntările cu ceilalţi, motiv pentru care mulţi dintre ei dau admitere la medicină sau la politehnică, nu se bazează pe mediile de la bacalaureat”, precizează Bulgărean.


Cei cinci şefi de promoţie de la CNS sunt singurii din Zalău care au absolvit anul acesta liceul cu media 10.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite