Căpuşele fac victime. Cum se previn complicaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul sălăjenilor care ajung să fie înţepaţi de căpuşe creşte cu fiecare săptămână, fapt favorizat de vremea bună care îi scoate pe tot mai mulţi la iarbă verde.

Numai în acest weekend, potrivit datelor primite de la reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău,  nouă persoane s-au prezentat la Urgenţe cu plăgi prin înţepătură de căpuşă. Este vorba despre persoane cu vârste cuprinse între doi ani şi trei luni şi 64 de ani. Niciuna dintre acestea nu a necesitat spitalizare.

Cum se previn înţepăturile

Medicul infecţionist Monica Puşcaş recomandă ca, atunci când ieşim în zone în care ar putea fi căpuşe, să folosim repelenţi. Un produs ceva mai nou sunt brăţările impregnate cu substanţe repelente, care pot fi reutilizate. Dacă, totuşi. ne-am pricopsit cu o căpuşă, medicul spune că recomandat este să ne adresăm celui mai apropiat cabinet medical ori să recurgem la o metodă recomandată de specialişti: acoperirea zonei, implicit a insectei, cu o cremă grasă, ca să sufocăm căpuşa, după care ea poate fi scoasă cu o pensetă, ţinută cât mai perpendicular pe piele. După extragerea căpuşei, medicul recomandă un tratament antibiotic preventiv, care trebuie prescris de specialist.

Dacă nu se face acest tratament profilactic, iar căpuşa a fost infectată cu spirocheta (un microb), poate apărea boala Lyme. Leziunile precoce ale bolii au forma unui inel extins, frecvent cu o zonă centrală clară. Febra, frisoanele, mialgia şi cefaleea sunt simptome obişnuite, care pot fi urmate şi de afectarea meningelui.Afectarea sistemului nervos central şi alte complicaţii pot să apară după câteva săptămâni sau luni de la debutul bolii. 

În Sălaj, în ultimele luni, două persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite