Campion naţional la ciclism montan, la doar 13 ani. „Am vrut să îmi testez limitele”

Campion naţional la ciclism montan, la doar 13 ani. „Am vrut să îmi testez limitele”

Andrei Han, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului FOTO Facebook.com

La nouă ani, Andrei Han primea prima lui bicicletă. Patru ani mai târziu, adolescentul devenea campion naţional la ciclism montan.

Într-o perioadă în care copiii neglijează să facă mişcare, preferând să îşi petreacă timpul liber în faţa calculatorului ori butonând telefonul mobil, Andrei Han, un tânăr de 13 ani din Sălaj, demonstrează că pasiunea îmbinată cu multă muncă şi o atitudine pozitivă pot genera performanţe de invidiat.

Origar din comuna sălăjeană Buciumi, Andrei a câştigat în acest an Campionatul Naţional de Mountain Bike pentru juniori, întrecere sportivă ce a avut loc la finele lunii august, la Cisnădie. Tânărul a luat contact cu ciclismul în clasa a III-a, atunci când a primit în dar de ziua lui o bicicletă. Chiar dacă nu ştia mai nimic despre acest sport, a început să se antreneze cu multă seriozitate: "Nu era prima dată când urcam în şa, dar am fost atât de fericit de cadoul primit, încât tot weekendul mi l-am petrecut pe bicicletă. Mă simţeam atât de bine pe bicicletă şi am vrut să îmi cunosc limitele. Pedalam zilnic 8-9 kilometri, distanţă care, în acea perioadă era un adevărat record pentru mine. Am continuat să mă antrenez fără un obiectiv clar, iar întâmplarea face că tocmai în acel an la noi în comună a fost organizată o competiţie de ciclism, pe care am şi câştigat-o", îşi aminteşte Andrei Han.

"Mi-am propus să urc pe podium"

Întâlnirea, la începutul lui 2015, cu Dan Bărbînţă, unul dintre cei mai renumiţi ciclişti ai Sălajului, şi-a pus serios amprenta asupra a ceea ce a urmat. Sportivul i-a împărtăşit din experienţa proprie, i-a ghidat antrenamentele, i-a dat sfaturi preţioase pentru a obţine cele mai bune rezultate. Ba chiar i-a propus să încerce unele competiţii "mai serioase". "Atunci habar nu aveam ce înseamnă «mai serioase», de vreme ce participasem doar la o competiţie locală. Mi-a propus să iau startul unei competiţii de la Turda, alături de cei mai buni ciclişti din Transilvania. A fost un moment foarte important pentru mine, un vis devenit realitate. Deşi am ocupat locul 17 din 18 participanţi, acest lucru nu m-a demoralizat. Dimpotrivă, m-a motivat extraordinar de mult, iar din acel moment am început să mă antrenez cu obiective clare. Mi-am propus ca până la finalul sezonului să ocup un loc pe podium", ne spune adolescentul.

Acest lucru s-a şi întâmplat, doar câteva luni mai târziu, când, la o competiţie de profil de la Cluj, sălăjeanul s-a clasat pe poziţia a doua: "A fost cea mai mare realizare de la acea vreme deoarece, până să mă apuc de sport eram un copil slăbuţ, bolnăvicios, cu performanţe care nu le depăşeau pe cele ale unui copil normal. Acel loc II a fost o surpriză atât pentru mine, cât şi pentru părinţii mei".
A continuat să se antreneze prin pădurile de lângă sat, fără a neglija, însă, şcoala. "În vacanţe îmi aleg programul de antrenament, iar în timpul şcolii, îl adaptez cursurilor, în încercarea de a mă descurca bine în ambele domenii. Până acum, mi-a reuşit, pentru că şi la şcoală am avut rezultate notabile. Chiar dacă multa lume consideră că cele două activităţi se bat cap în cap, eu cred că ambele sunt esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a oricărui om", subliniază micul ciclist.

Îi încurajează pe copii să facă sport

Mai apoi, a câştigat şi alte competiţii, printre care Făget MTB Maraton, Ronda Beliş sau MTB Maraton Baia Mare, însă cel mai bun rezultat a venit recent, când Andrei Han a trecut primul linia de finiş la Campionatul Naţional de Mountain Bike. Despre traseu - 2,9 kilometri ce au trebuit parcurşi de patru ori - spune că a fost unul dificil, cum mult peste cel al altor competiţii din România. "Cursa a fost destul de intensă şi tehnică, cu un start în forţă şi urcări sănătoase, în care am concurat cot la cot cu cei mai buni sportivi din ţară. Am condus prima tură alături de un alt ciclist - Răzvan Ghiţulescu, de care m-am despărţit la jumătatea celei de-a doua ture deoarece i s-a facut rău. De acolo m-am dus singur tot restul traseului. Ultimele două ture am fost în extaz, cu fiecare pedală simţind ca mă apropii de victorie. Până la final am mers fără căzături, deoarece le-am lăsat pentru final - am căzut imediat după finiş", povesteşte campionul.

Acesta recomandă tuturor copiilor să practice un sport nu neapărat pentru a face performanţă, ci în primul rând pentru sănătatea proprie: "Statisticile vorbesc de la sine, numărul copiilor care fac sport este în continua scădere, iar problemele de sănătate sunt în continuă creştere. Acesta este motivul pentru care le-aş recomanda copiilor sa facă sport".

Vă mai recomandăm:

FOTO Sute de copii au pedalat prin centrul oraşului, în cadrul unei lecţii distractive de siguranţă rutieră

Pelerin pe două roţi. Un jurnalist din Sălaj descoperă pe bicicletă frumuseţile ascunse ale lumii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: