Bilanţ negru pe şosele: şase tineri şi-au pierdut viaţa anul acesta în accidente rutiere. Cum prevenim astfel de tragedii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei tineri şi-au pierdut viaţa în accidentul din 15 ianuarie, alţi doi fiind şi aucm în spital
Trei tineri şi-au pierdut viaţa în accidentul din 15 ianuarie, alţi doi fiind şi aucm în spital

40 de tineri mor, în fiecare oră, în lume, în accidente rutiere. Pornind de la aceste cifre, confirmate, din păcate, şi la noi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sălaj începe o campanie de conştientizare a tinerilor cu permis că alcoolul la volan chiar ucide! Şi nu-i ucide doar pe ei, ci le ucide şi prietenii.

8 ianuarie 2012.  Un grup de prieteni se întorcea pe jos de la discotecă din Rus, mergând spre Şimişna. Un tânăr de 20 de ani, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a plecat cu maşina de la aceeaşi discotecă, însă nu a curăţat parbrizul îngheţat şi, din cauza vizibilităţii reduse, a intrat cu autoturismul direct în grupul de tineri, care circulau pe partea carosabilă, în aceeaşi direcţie de mers. Impactul a fost nimicitor, o tânără de 14 ani murind pe loc, iar prietena ei de 18 ani, suferind leziuni grave.


11 ianuarie 2012.
Doi tineri din Derşida au plecat la drum cu o maşină (cu volan pe dreapa!). Pe drumul european 81, între localităţile Badon şi Borla, şoferul de 22 de ani nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum, iar într-o curbă deosebit de periculoasă la dreapta a pierdut controlul direcţiei, a ieşit de pe şosea, s-a dat de câteva ori peste cap şi a aterizat pe câmp. Prietenul şoferului, în vârstă de 25 de ani, a suferit leziuni grave, iar cinci zile mai târziu a murit.


15 ianuarie 2012. Accidentul care a şocat întreg oraşul. Trei pasageri morţi şi doi în comă au găsit poliţiştii într-o maşină intrată sub un TIR, pe strada din spatele Michelin. Un şofer de 22 de ani urcase la volanul unui autoturism deşi consumase băuturi alcoolice. Luase în maşină şi pe patru prieteni de-ai săi, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 ani. Pe carosabilul acoperit cu polei, tânărul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a părăsit partea carosabilă şi a intrat în partea din spate a TIR-ului, care era staţionat regulamentar în afara părţii carosabile. A murit el, dar şi doi dintre prietenii săi, pe ceillţi doi băgându-i în comă în spital.


10 februarie 2012. Viaţa unui tânăr de 23 de ani din Bârsăul Mare a fost curmată brusc în seara zilei de 10 februarie. Băut fiind, mergea pe jos spre casă, pe partea carosabilă, când a fost lovit de o autoutilitară, în urma impactului murind pe loc.

Este bilanţul sumbru al mai puţin de trei luni din acest an. De fapt, toţi cei şase tineri şi-au pierdut viaţa, în mod stupid, într-un interval de numai o lună. Aproape de fiecare dată la mijloc a fost consumul de alcool. Pornind de la aceste aspecte, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj demarează, săptămâna aceasta, o campanie de conştientizare a tinerilor asupra "potenţialului letal" al alcoolului la volan, mai cu seamă la vărste la care teribilismul dictează comportamentul. Campania se desfăşoară sub sloganul „Ai grijă de prietenii tăi şi asigură-te că au şi ei grijă de tine!”, şi este îndreptată, după cum explică şi purtătorul de cuvânt al IPJ, Tincuţa Dumuţa, şi înspre părinţi, chemaţi să fie mai atenţi şi mai comunicativi cu copiii lor.

Proeictul IPJ începe încă de astăzi, de când poliţiştii de proximitate vor fi prezenţi în liceele din municipiu şi judeţ, unde vor distribui fleyere cu mesaje pentru tineri şi vor discuta cu aceştia despre consecinţele consumului de alcool la volan. Reamintim că şeful poliţiştilor de proximitate, comisarul de poliţie Constantin Didă, şi-a pierdut el însuşi un copil în cumplitul accident petrecut în 15 ianuarie.

Şi părinţii vor primi informaţii despre modalităţile de abordare a propriilor copii, în privinţa consumului de alcool de către adolescenţi şi a dramelor produse de accidentele rutiere.

În cursul zilei de joi, 22 martie, pe traseul Sala Sporturilor – Casa de Cultură a Sindicatelor, se va desfăşura un marş de conştientizare a dramelor generate de conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, la care sunt aşteptaţi să participe toţi tinerii cărora le pasă de acest fenomen. Marşul se va încheia în zona centrală, cu simularea unui accident rutier cu victime, din rândul tinerilor.

Firmele de taxi se implică în prevenirea accidentelor


Pentru a preveni conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice de către tinerii care se deplasează la petreceri şi în cluburi cu maşina, cele patru firme de taxi din municipiul Zalău au fost de acord ca, la solicitare, să trimită un şofer care să le ducă maşinile acasă.

40 de tineri mor îşi pierd viaţa, în fiecare oră, în accidente rutiere

În fiecare oră, a fiecărei zi, 40 de tineri mor în accidente de circulaţie. Este concluzia unui raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu ocazia Săptămânii Siguranţei Rutiere. "Viitorul unei ţări stă în tinerii ei", este motto-ul de la care porneşte raportul OMS, în care se arată că, la nivel global, în jur de 1,2 milioane de oameni mor anual în accidente de circulaţie şi alte 50 de milioane sunt răniţi, o mare parte din ei rămânând cu sechele şi dizabilităţi pentru tot restul vieţii.

Raportul O.M.S. pune cauzele accidentelor provocate de tineri pe seama lipsei de experienţă a şoferilor şi a stilului de viaţă înclinat spre risc al adolescenţilor. Acelasi Raport relevă că tinerii care se urcă băuţi la volan sunt de trei ori mai predispuşi să facă accidente decât persoanele mature.
Pentru a conduce sigur, e nevoie de o vedere bună, de o judecată corectă şi de timpi rapizi de reacţie. Alcoolul distorsionează toate cele trei simţuri menţionate, prin urmare, abilitatea de a conduce un autovehicul în siguranţă este diminuată, indiferent de cantitatea de alcool consumată.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite