Beţişoarele de curăţat, marele duşman al urechilor noastre - explicaţia medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ORL-iştii ne recomandă să evităm folosirea beţisoarelor de urechi
ORL-iştii ne recomandă să evităm folosirea beţisoarelor de urechi

Atât de răspândite în igiena noastră de zi cu zi, beţişoarele de urechi reprezintă un pericol major pentru sănătate

Ceara din urechi este o secreţie a corpului, pe care mulţi dintre noi o desconsideră şi ar face orice să scape de ea. Denumită în limbajul de specialitate “cerumen”, acest clei inestetic care se găseşte în ureche aduce foarte multe avantaje urechii. “Scopul său este să protejeze pielea conductului auditiv extern, prin crearea unei pelicule subţiri la suprafaţa acesteia. Această peliculă opreşte praful şi alte particule prezente în aer să intre în ureche şi are, într-o mică măsură, rol antibacterian, oprind dezvoltarea unei otite externe la cel mai mic contact cu bacteriile”, explică dr. Anamaria Matioc, medic ORL în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

Aşa se face că introducerea oricăror obiecte în ureche - beţişoare, scobitori, agrafe ori chiar unghia - este atât inutilă, cât şi periculoasă. Potrivit specialistului, utilizarea beţişoarelor de urechi nu face decât să împingă ceara spre timpan şi să se formeze un dop. În plus, orice obiect introdus în ureche poate răni pielea conductului sau poate perfora timpanul.

Tocmai de aceea, medicul ORL recomandă ca beţişoarele de urechi să nu fie folosite decât pentru curăţarea părţii externe a urechii, respectiv a pavilionului şi a intrării în canalul auditiv.

Cel mai indicat lucru este să lăsăm urechea în pace, aceasta fiind prevăzută “de la natură” cu un mecanism de auto-curăţare, care împinge în afară cerumenul mai vechi şi îl înlocuieşte cu unul proaspăt produs. “Ceara din urechi este benefică şi curăţarea ei în totalitate poate fi contraproductivă. Urechea se va curăţa doar în exterior, respectiv la nivelul pavilionului auricular şi la intrarea în conductul auditiv extern. Pavilionul urechii trebuie spălat cu apă şi sapun, apoi se şterge bine cu un prosop. În caz de necesitate, se curătă şi intrarea în canalul auditiv”, menţionează dr. Anamaria Matioc.

Totuşi, există situaţii când cerumenul este produs în exces, lucru care poate duce la formarea, în timp, a dopului de cerumen, cu senzatia neplăcută de ureche "înfundată". Medicul susţine că aproximativ 10 la sută din consultaţiile la serviciile de urgenţă ORL sunt determinate de „durerile” provocate de acumularea de cerumen.

“Ceara este hidrofilă şi, prin imbibiţie a apei, dopul care stagna în conduct de multă vreme se dilată şi se lipeşte de timpan. Acelasi lucru se întâmplă la cei care, din dorinţa unei toalete riguroase, împing practic, cu beţişorul auricular, un depozit de cerumen, spre timpan”, adaugă medicul. Rezvarea în acest caz o reprezintă înlăturarea dopului de ceară, care va fi efectuată de către medicul specialist ORL, în condiţii de siguranţă, prevenind lezarea urechii externe şi medii.

Vă mai recomandăm:

Top 10 locuri comune în care ne umplem de bacterii periculoase. Unde se ascund cel mai frecvent acarienii

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite