Bărbat la un pas de moarte după ce a luat în chirie un criminal sângeros. Agresorul a fost trimis din nou după gratii

Bărbat la un pas de moarte după ce a luat în chirie un criminal sângeros. Agresorul a fost trimis din nou după gratii

Agresorul a fost eliberat în 2016 FOTO Arhivă

Autorul celei mai sângeroase crime din ultimii 40 de ani din Sălaj a ajuns din nou după gratii, la doar doi ani după ce şi-a ispăşit pedeapsa pentru că şi-a măcelărit prietenul.

Vasile Ardelean, sălăjeanul în vârstă de 61 de ani care şi-a tranşat prietenul, în 2003, şi apoi a aruncat părţi din cadavru în Valea Zalăului, s-a întors după gratii. Bărbatul a fost condamat de către magistraţii Tribunalului Sălaj la 7 ani şi 8 luni de închisoare, pentru tentativă de omor, la care au adăugat cele 1.311 zile neexecutate din pedeapsa pentru crimă. Ca urmare, inculpatul va petrece în spatele gratiilor peste 11 ani.

În plus, i-au fost interzise drepturile de a fi ales în autorităţi publice sau orice alte functii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege şi de a fi ales. De asemenea, Ardelean nu va avea voie să comunice cu partea vătămată ori cu membrii familiei acestuia pe o perioadă de doi ani de la data executării pedepsei închisorii. El va avea de plătit daune morale în valoare de 10.000 de euro către victimă,  circa 380 de lei despăgubiri civile către Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi 800 de lei cheltuieli judiciare către stat. Decizia Tribunalului Sălaj poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Vasile Ardelean a fost arestat preventiv în 1 februarie, la o săptămânp după ce a încercat să îl ucidă pe proprietarul apartamentului în care locuia cu chirie. Potrivit anchetatorilor, în 25 ianuarie, în jurul orei 18, inculpatul l-a chemat pe proprietar pentru a remedia o defecţiune la boiler, iar în momentul în care bărbatul s-a întors cu spatele, i-a aplicat mai multe lovituri cu un ciocan în zona capului. Plină de sânge, victima a reuşit să îl imobilizeze pe agresor şi a sunat la 112.

Într-o primă fază, poliţiştii au deschis dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, însă la câteva zile, procurorii au schimbat încadrarea în tentativă la omor calificat, constatând că intenţia autorului a fost suprimarea vieţii.

Şi-a căsăpit prietenul şi i-a fiert capul

Vasile Ardelean (foto stânga - n.n. - sursa Magazin Sălăjean) este recidivist, fiind eliberat din penitenciar în 2016, unde a ajuns după o crimă comisă cu sadism în 2003. Cazul, instrumentat de către actualul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, a fost unul extrem de complex. În luna martie a anului 2003, două braţe, secţiuni din gambe, intestine şi capul unui bărbat au fost descoperite în Valea Zalăului. Anchetatorilor le-a fost dificil să identifice victima, fiind convinşi în prima fază că este vorba despre două persoane. Şi asta pentru că persoanele care au recunoscut braţele ca fiind ale unui vecin de-al lor susţineau despre capul găsit că nu ar fi al aceluiaşi individ. "Norocul a făcut că medicul legist Andrei Todea, tocmai se întorsese de la un curs din Anglia, unde, printre altele, li s-au prezentat autopsii ale unor cadavre provenite din coloniile africane, unde multe victime erau fierte ritualic. Aşa că i-a venit ideea că şi capul găsit în Valea Zalăului ar fi putut fi fiert, ştiut fiind că prin fierbere se contractă şi se deformează", rememorează procurorul.

În 15 martie, anchetatorii anunţau că victima era Nicolae Peşcheleu, un bărbat de 41 de ani, iar autorul crimei, Vasile Ardelean, pe atunci în vârstă de 46 de ani. Mobilul crimei a fost dispariţia unei sume de bani obţinută de ucigaş din vânzarea unei garsoniere. Convins că prietenul său ar fi luat banii, l-a lovit cu un ciocan în cap până l-a lăsat fără suflare. Pentru a scăpa de cadavru, mai întâi l-a electrocutat, ca să coaguleze sângele, apoi l-a tranşat, a pus bucăţile în pungi şi le-a aruncat în Valea Zalăului. Ucigaşul a condamnat la 18 ani de închisoare, in care a executat 13.

Mai puteţi citi:

Poliţist condamnat pentru tentativă de omor. Şi-a desfigurat în bătaie colegul de serviciu

Adolescent condamnat pentru crimă. A ucis un om al străzii cu un ciob de sticlă

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: