Banii vin greu şi se duc repede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este părerea administratorilor unor microîntreprinderi care au accesat fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor. Şapte microîntreprinderi din judeţul Sălaj au reuşit până acum să obţină fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru dezvoltarea afacerii. În total, sumele obţinute de aceste firme se ridică la 1,3 milioane de lei. Administratorii firmelor spun însă că au fost nevoiţi să găs


Firma Prefcon din Zalău a obţinut cea mai mare sumă nerambursabilă dintre IMM-urile din judeţ: peste 102.000 de euro. Administratorul Onuţ Prodan spune că a semnat contractul aproape la un an de zile după ce a depus cererea de finanţare, iar prima tranşă din ajutorul financiar a primit-o după alte şase luni. „După semnarea contractului a fost dificil, deoarece atunci nu se dădea avans deloc şi trebuia să faci cheltuielile din banii tăi.

Asta a presupus un credit”, afirmă administratorul Prefcon SRL. Cheltuielile cu angajarea creditelor şi dobânzile pe care a trebuit să le suporte ulterior au redus mult din ajutorul financiar pe care l-a primit firma de proiectare; la fel şi TVA-ul pentru echipamentul şi programele pe care le-a achiziţionat cu scopul de a-şi creşte volumul de lucrări contractate. Deprecierea leului a mai creat o problemă, susţine Onuţ Prodan, deoarece tot ce s-a achiziţionat a avut preţuri în euro, în schimb ajutorul financiar a rămas fix, în lei, calculat la un alt curs.


„Atunci era de lucru în domeniul proiectării, aveam încasări, aşa că ne-am descurcat. Pe lângă ce aveam, am mai luat un credit de 300.000 de lei ca să pot face achiziţiile”, spune administratorul. Din 800.000 de lei, valoarea totală a proiectului, firma de proiectare a recuperat 420.000 de lei. În aprilie 2008, când a fost depus proiectul, solicitantul primea un ajutor nerambursabil de 70 la sută din tot bugetul, iar contribuţia personală trebuia să acopere diferenţa.



Ilie Raţiu are un atelier de reparaţii auto în Şimleu Silvaniei. Şi-a încercat norocul cu un proiect şi a reuşit să obţină peste 17.000 de euro prin POR. După o astfel de experienţă, administratorul firmei Ile Serv a ajuns la concluzia că procesul e greoi. A avut un asistent de proiect care i-a fost de mare ajutor. „Banii vin greu şi se duc repede. Rentează în cazul în care investiţia e mare, dar pentru asta trebuie să ai mulţi bani de pus jos. Altfel, pentru doi lei, e mai mare alergătura”, argumentează patronul. Ca să poată să îşi cumpere echipamentele noi, sculele şi testerele auto, el a fost ajutat de către prieteni şi de fiica sa

. „Am pus eu toţi banii şi, după ce s-a făcut dovada plăţii, mi s-au virat banii în bancă”, povesteşte Raţiu. Din momentul în care a depus proiectul şi până a primit toţi banii s-au scurs doi ani.


Potrivit Andreei Atanasiu, expert de comunicare în cadrul ADR Nord-Vest, timpul de evaluare depinde de calitatea proiectului. Primele două din cele patru etape de verificare pot dura până la 17 zile. Următoarele etape depind de rapiditatea cu care Ministerul Dezvoltării trimite echipa de evaluatori tehnico-financiari. În ceea ce priveşte rambursarea, plata s-a efectuat în intervale cuprinse între 2 şi 3 luni; întârzierile pot fi cauzate de calitatea cererii, a adăugat Atanasiu.


Bătaie mare pe bani



În Regiunea Nord-Vest s-au depus pentru finanţare, în 2008, pe domeniul de intervenţie 4.3. „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, 130 de proiecte, din care 70 au fost câştigătoare. În sesiunea deschisă în 2009, s-au depus la nivel regional 362 de proiecte, din care 88 au fost respinse, 19 retrase, două sunt în faza de precontractare, dar nu a fost semnat încă niciun contract.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite