Bâlbâielile autorităţilor din Sălaj în problema testării COVID-19. De ce nu pot fi folosite cele patru aparate PCR existente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De două săptămâni de când le-a fost pusă la dispoziţie infrastructura de cercetare pentru testare şi diagnostic coronavirus, autorităţile din Sălaj nu au reuşit să operaţionalizeze aparatul medical.

Deşi încă din 21 martie, directorul Centrului de Cercetări Biologice de la Jibou, Cosmin Sicora, anunţa că pune la dispoziţia specialiştilor din Sălaj două aparate real time PCR pentru testarea coronavirusului, autorităţile nu au reuşit nici astăzi punerea lor în funcţiune.

În judeţ, ar exista cel puţin patru de astfel de aparate - două la Jibou, unul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi un altul la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, însă reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă spun că doar unul dintre cele de la Centrul de Cercetări Biologice se pretează pentru depistarea noului virus; cel de-al doilea nu ar fi suficient de modern, iar cel de la DSVSA este utilizat pentru depistarea pestei porcine şi nu are kit pentru testarea COVID-19. În privinţa celui de la spital, acesta are o altă metodologie de testare, care nu este potrivită pentru COVID-19. Aparatul a fost achiziţionat pentru alt tip de teste (cancere), spun cei de la CJSU.

Pentru ca unul dintre aparatele PCR oferite de Centrul din Jibou să devină funcţional, permiţând, astfel, prelucrarea de 98 de probe în trei ore, este nevoie de parcurgerea a numeroşi paşi, de la achiziţia unor accesorii, la obţinerea acreditării. Până atunci, se pierde timp preţios, pentru că în lipsa unui aparat de testare în Sălaj, toate probele luate de la suspecţii din judeţ sunt analizate la Cluj-Napoca.

Când ar putea fi operationalizat laboratorul

"Aparatul, care va fi amplasat în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău - Laboratorul de Microbiologie BK, a fost primit în urma unui contract de comodat cu Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică Vasile Fati Jibou, iar extractorul ARN a fost pus la dispoziţie de Fundaţia NORO. De asemenea, Consiliul Judeţean Sălaj va achiziţiona în regim de urgenţă o hotă de siguranţă biologică corespunzătoare. În paralel, se desfăşoară activitatea de achiziţionare a kit-urilor de  testare şi vor fi demarate procedurile pentru autorizarea laboratorului, pentru a putea beneficia de fonduri din programele naţionale de sănătate", au transmis pentru "Adevărul" oficialii Comitetului Judeţean.

În schimb, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, dă asigurări că nu mai târziu de începutul săptămânii viitoare, aparatul va fi operaţional. Tot de săptămâna viitoare ar urma să se facă şi teste rapide.

"Sunt mai multe componente care concură la realizarea testării prin metoda PCR; nu e suficient doar aparatul. În opinia mea, cel târziu la începutul săptămânii viitoare vom putea face testări prin această metodă (...) Noi am început de mai multă vreme şi achiziţia unor dispozitive de testare rapidă şi există promisiuni de la furnizori că acestea vor fi livrate. Din ce am înţeles, vineri, vor intra în ţară, deci de săptămâna viitoare vor fi şi ele disponibile", a afirmat Marc.

Potrivit unor surse medicale, ar fi nevoie şi de instruirea specifică în testarea Covid-19 a unor specialişti din SJU Zalău.

În judeţul Sălaj, până în prezent au fost înregistrate şase cazuri de infectare cu coronavirus, doi dintre pacienţi fiind declaraţi vindecaţi. În carantină instituţionalizată se află 274 de persoane, iar alte 1.281 sunt izolate la domiciliu şi sub monitorizare medicală.

Mai puteţi citi:

O grădină botanică din România se implică în lupta împotriva COVID-19. Va împrumuta autorităţilor două aparate pentru testarea coronavirusului

Cum a fost scutit de carantină un bărbat care a fentat izolarea. Explicaţiile absurde venite de la autorităţi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite