Avertismentul unui medic infecţionist despre COVID-19. „Nu există tratament eficient”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Monica Puşcaş, şefa Secţiei Infecţioase de la Spitalul din Zalău FOTO Facebook.com/CJ Sălaj
Dr. Monica Puşcaş, şefa Secţiei Infecţioase de la Spitalul din Zalău FOTO Facebook.com/CJ Sălaj

Medicul infecţionist Monica Puşcaş susţine că dacă într-o primă fază de boală simptomele COVID-19 nu sunt grave, ulterior, virusul devine agresiv.

Doctorul Monica Puşcaş, şefa Secţiei Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, a reacţionat pe reţelele de socializare în contextul în care numărul sălăjenilor diagnosticaţi cu COVID-19 continuă să fie unul ridicat. Deşi Sălajul a coborât de pe prima pe a patra poziţie în clasamentul naţional al celor mai mari rate de infectare, acest indicator se menţine la un nivel îngrijorător, de 6,46 la mia de locuitori.

"După cum puteţi vedea şi în informările oficiale, numărul cazurilor pozitive a crescut alarmant în ultima perioadă, ceea ce a determinat autorităţile să ia decizia de a spitaliza doar pacienţii care prezintă insuficienţă respiratorie acută, din cauza paturilor de spital limitate", precizează medicul, potrivit căruia, în cursul lunii octombrie, din Secţia Boli Infecţioase au fost externaţi 192 de pacienţi, din care nouă copii. În aceeaşi perioadă, 11 persoane au decedat, virusul provocându-le insuficienţă respiratorie acută.

Şefa Secţiei Infecţioase susţine că dacă într-o primă fază de boală, simptomele COVID-19 nu sunt grave, ulterior, virusul devine agresiv: "Mulţi pacienţi nu dau importanţă, iniţial, simptomelor şi unii dintre ei vin pe picioarele lor, deoarece virusul afectează iniţial zonele pulmonare periferice, au doar o oboseală. Ulterior însă se produce afectarea pulmonară extinsă. Nu există tratament eficient şi nu putem prevedea ce se întâmplă în perioada critică, iar pacienţii au nevoie de oxigen suplimentar. Spitalizarea durează mult, 10-14 zile, vindecarea se face de cele mai multe ori cu sechele, unii pacienţi având nevoie de oxigen şi la domiciliu. Aceştia obosesc la cel mai mic efort, iar recuperarea funcţiei pulmonare în totalitate este de lungă durată".

Medicul Monica Puşcaş subliniază că fiecare pacient trece în mod unic prin această boală şi avertizează că "este mult mai sigur pentru noi să prevenim această boală decât să trecem prin ea".

Vă mai recomandăm:

Mărturia tulburătoare a asistentei românce infectate cu coronavirus în Franţa. „Atâta moarte de om nu am văzut în toată cariera mea“

Cum afectează SARS-CoV-2 nou-născuţii. „Coronavirusul nu se regăseşte în placentă, dar este în lichidul amniotic“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite