Averi fabuloase făcute pe seama amatorilor de păcănele. Unul dintre liderii grupării şi-a cumpărat şase apartamente de lux în Mamaia, altul avea 26 de kilograme de aur

Averi fabuloase făcute pe seama amatorilor de păcănele. Unul dintre liderii grupării şi-a cumpărat şase apartamente de lux în Mamaia, altul avea 26 de kilograme de aur

Banii găsiţi în seiful deschis luni, 2 noiembrie

Averi fabuloase au fost adunate de liderii grupării infracţionale specializate în măsluirea jocurilor de noroc, grupare ce a fost destructurată săptămâna trecută de procurorii DIICOT din Sălaj şi de poliţişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderul grupării destructurate săptămâna trecută de procurorii DIICOT şi de poliţiştii de la SCCO Sălaj, cu sprijinul altor structuri din ţară, este Stelian Danco, un cunoscut şi prosper om de afaceri din Zalău. Potrivit anchetatorilor, acesta se afla, în momentul percheziţiilor, la Miami (SUA), ”în scop turistic”. Procurorul şef al DIICOT Sălaj, Dan Buduşan, a precizat luni, 2 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că acesta s-a întors în ţară după două zile şi s-a prezentat de bună voie la audieri, fiind reţinut pentru 24 de ore în cursul zilei de sâmbătă, 31 octombrie, şi arestat preventiv din 1 noiembrie.

Oamenii legii spun că atât acesta, cât şi ceilalţi membri ai grupării au acumulat, din măsluirea aparatelor de tip slot - machine, averi fabuloase. Liderul, spre exemplu, şi-a investit câştigurile în imobiliare, cumpărând, spre exemplu, recent, nu mai puţin şase apartamente de lux în staţiunea Mamaia. În ciuda investiţiilor imobiliare, afaceristul nu ducea lipsă de lichidităţi. La percheziţiile efectuate în lipsa acestuia a fost ridicat un seif, deschis în cursul zilei de luni, 2 noiembrie. În seif se aflau  129.080 de euro,175.799 de lei şi 561,66 grame de aur.

La un alt lider, Radu Ciascai, anchetatorii au găsit cu ocazia percheziţiilor de joi, 29 octombrie, aproape 26 de kilograme de aur şi sume impresionante de bani (echivalentul a 3,5 milioane de lei a fost ridicat cu ocazia percheziţiilor).

SCCO Sălaj s-a autosesizat în iunie 2014

Potrivit lui Dan Buduşan, cercetările în acest dosar au început în iunie 2014,  când ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj s-au sesizat cu privire la existenţa pe raza judeţului Sălaj a unui grup infracţional organizat format din 70 de persoane, grup specializat în infracţiuni informatice şi economice. Cauza a fost declinată la DIICOT - Biroul Teritorial Sălaj. În urma activităţilor informativ-operative desfăşurate s-a stabilit că începând cu anul 2012, 12 inculpaţi, în calitate de administratori, asociaţi şi angajaţi ai unor societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate „activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”, precum şi 51 de asociaţi sau administratori în fapt sau în drept a mai multor societăţi comerciale care deţin diferite baruri sau locaţii în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot machine, au constituit şi au aderat la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii unor infracţiuni informatice şi economice. Astfel, o parte a membrilor grupării de crimă organizată au accesat fără drept cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor mai sus amintite, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip slot - machine) instalate în aceste locaţii situate pe raza jud. Sălaj şi Maramureş prin folosirea de chei speciale care permit modificarea paginii principale în funcţie de care aparatul de jocuri electronice calculează algoritmul care setează procentul de câştig raportat la sumele de bani introduse în aparat şi înregistrate de contorul mecanic.Prin folosirea acestui procedeu, respectiv prin modificarea înregistrărilor electronice de pe pagina principală a aparatelor de jocuri de noroc, membri grupării şi-au însuşit sume importante de bani, constând în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani clienţilor, conform algoritmului softului original, ci membrilor grupului infracţional, sume care erau apoi scoase din evidenţa contabilă prin modificarea paginii electronice şi implicit, a contorului mecanic care evidenţiază sumele de bani intrate şi ieşite din aparat.

Procurorii spun că aceste operaţiuni se realizau de regulă la sfârşitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele ce urmează a fi înregistrate în evidenţa contabilă în concordanţă cu strategiile evazioniste urmărite, precum şi cu necesităţile de ascundere şi mascare a operaţiunilor de falsificare prin reflectarea parţială a câştigurilor băneşti încasate.

Şapte dintre membrii reţelei au fost reţinuţi în urma percheziţiilor şi arestaţi a doua zi - Radu Ciascai, Claudiu Coman, Remus Paneş, Paul Covaci, Alexandru Gâlgău, Kiczel Robert şi Ionuţ Crişan. Lor li s-a alăturat de duminică, în arestul IPJ Sălaj, şi Stelian Danco.

Desfăşurare impresionantă de forţe

La aceste activităţi au participat pe lângă lucrătorii SCCO Sălaj, 132 de lucrători din  cadrul BCCO Cluj-Napoca, SCCO Bistriţa Năsăud, SCCO Maramureş, BCCO Mureş, SCCO Harghita, BCCO Alba, SCCO Sibiu, SCCO Hunedoara, BCCO Oradea, SCCO Satu Mare, 5 ofiţeri din cadrul DGA Sălaj, 24 lucrători ITPF Sighetu Marmaţiei, 10 lucrători de la  IPJ Cluj, 6 lucrători SJA Sălaj, 4 lucrători SJA Cluj, sprijiniţi de 150 luptători din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj. Probarea activităţii infracţionale s-a realizat cu ajutorul Serviciului de Operaţiuni Speciale Cluj-Napoca şi Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.

Printre suspecţi se numără şi rude ale anchetatorilor

 Potrivit unor surse judiciare, printre cei 51 de patroni de localuri care găzduiau păcănelele măsluite s-ar numără şi doi nepoţi de grad mai îndepărat al procurorului şef al DIICOT Sălaj, precum şi un nepot al inspectorului şef al IPJ Sălaj. Aceştia au calitatea de suspecţi în dosar şi sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la acces fără drept la un sistem informatic şi complicitate la evaziune fiscală.

Vă mai recomandăm:

Sume uriaşe şi zeci de kilograme de aur confiscate de la membrii unei grupări care a făcut avere furând din banii amatorilor de păcănele şi fentând statul. Cum funcţiona înşelătoria

Opt persoane au ajuns după gratii în dosarul păcănelelor măsluite. Ultima a fost arestată duminică

 

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: